Na hlavný obsah

Zamestnanci s koronavírusom majú nárok na úrazový príplatok

Umožňuje to novela zákona.

Zamestnanci s koronavírusom majú nárok na úrazový príplatok
Foto: SITA

Od 21. novembra tohto roka majú nárok na úrazový príplatok zamestnanci, ktorých uznali počas krízovej situácie za dočasne práceneschopných z dôvodu ochorenia COVID-19. Umožňuje to novela zákona o sociálnom poistení. Zamestnávateľ im musí potvrdiť, že sa infikovali pri práci, kde je preukázateľný kontakt s týmto ochorením alebo s infekčným materiálom ako súčasť plnenia práce.

Na úrazový príplatok majú po novom nárok aj dobrovoľníci, ktorí vykonávajú spoločensky významné činnosti súvisiace s výkonom protipandemických opatrení, v rámci ktorých sú vystavení významnému riziku nákazy. Právnická osoba, pre ktorú dobrovoľník vykonával činnosť, však musí potvrdiť, že ochorenie COVID-19 vzniklo pri činnosti, kde je preukázateľný kontakt s týmto ochorením alebo s infekčným materiálom.

To, či zamestnávateľ potvrdí poškodenému, že toto ochorenie vzniklo vzhľadom na charakter jeho práce, je výlučne v jeho kompetencii. „Táto právna úprava sa nevzťahuje na zamestnancov, ktorí majú diagnostikované len podozrenie na ochorenie COVID-19,“ upozornila poisťovňa.

Nárok na úrazový príplatok patrí poškodenému od prvého dňa nástupu do karantény, najskôr však dňom účinnosti novely zákona. Tento nárok bude trvať až do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti z dôvodu ochorenia COVID-19.

Denná výška úrazového príplatku predstavuje 25 % hrubého denného príjmu. Napríklad zamestnanec, ktorý má mesačný príjem 1 000 eur, bude mať dennú výšku úrazového príplatku približne 8,2192 eura. Spolu s nemocenským poskytovaným z tohto dôvodu bude teda dostávať približne 80 % čistého príjmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika