Na hlavný obsah

Audit Európskej komisie sa skončil, hovorí o Babišovom konflikte záujmov

Babiš to popiera a tvrdí, že Agrofert už neovláda.

Audit Európskej komisie sa skončil, hovorí o Babišovom konflikte záujmov
Český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Závery auditu Európskej komisie (EK) týkajúce sa českého premiéra Andreja Babiša potvrdzujú jeho konflikt záujmov. Český preklad konečnej verzie správy týkajúcej sa dotácií zo štrukturálnych fondov pre holding Agrofert by mal Brusel zaslať do Česka v januári. Podľa niekoľkých europoslancov to v pondelok (30. 11.) členom kontrolného výboru Európskeho parlamentu (EP) oznámili zástupcovia Komisie.

V médiách sa už skôr objavili informácie, že audítori aj po rok trvajúcej komunikácii s českými úradmi naďalej trvajú na predbežných záveroch o konflikte záujmov. Babiš to popiera a v pondelok zopakoval, že Agrofert neovláda. Ministerstvo pre miestny rozvoj sa Komisiu dlhodobo snaží presvedčiť, že problémy vyriešil prevedením Agrofertu do zvereneckých fondov.

„Tá správa je konečná a definitívne hovorí, že Andrej Babiš je v konflikte záujmov,“ vyjadril sa pre ČTK člen kontrolného výboru EP Tomáš Zdechovský.

Ohrozená koronavírusová pomoc

Komisia podľa Zdechovského zároveň uviedla, že nepreplatí firmám okolo Agrofertu žiadne dotácie od leta 2018, keď vstúpili do platnosti sprísnené pravidlá Európskej únie o konflikte záujmov. Pozastavenie peňazí EÚ potrvá do doby, kým Babiš konflikt záujmov vyrieši a bude sa týkať aj fondov spojených s budúcim sedemročným rozpočtom a balíkom koronavírusovej pomoci, uviedol Zdechovský.

Na základe záverov predbežnej audítorskej správy by mohlo Česko vracať do únijného rozpočtu okolo 450 miliónov českých korún (viac ako 17 miliónov eur).

České úrady budú mať podľa europoslancov po januárovom doručení finálnej verzie správy tri mesiace na to, aby uviedli, ako a dokedy sa podľa záverov auditu budú vedieť zariadiť. Ak Česko so zisteniami audítorov nebude súhlasiť a odmietne vrátiť peniaze, bude sa môcť obrátiť už len na Súdny dvor Európskej únie.

Dva Babišove audity

Kontrolný výbor EP tento rok v máji Babiša v nezáväzných odporúčaniach vyzval, aby odstúpil alebo prestal cez firmy spojené s holdingom Agrofert inkasovať peniaze z rozpočtu EÚ, ak sa jeho konflikt záujmov skutočne preukáže. Babiš opakuje, že spĺňa pravidlá stanovené novelou českého zákona z roku 2017, na základe ktorej previedol majetok do zvereneckých fondov. Podľa audítorov však premiér Agrofert naďalej ovláda.

„Čo sa týka akcií Agrofertu, tak tie som previedol v dôsledku Lex Babiš vo februári 2017 do zverenských fondov a od tej doby s nimi nedisponujem, Agrofert neovládam ani neriadim. Preto dlhodobo a opakovane tvrdím, že konflikt záujmov nemám a ani mať nemôžem,“ oznámil Babiš.

Popri audite týkajúceho sa štrukturálnych fondov skúma Babišove väzby na Agrofert aj druhý audit zameraný na poľnohospodárske dotácie. Jeho konečné znenie doposiaľ nebolo zverejnené. Vláda v súvislosti s týmto auditom zažalovala EK na Súdnom dvore EÚ pre pozastavenie jednej z dotačných platieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet