Na hlavný obsah

Bidenova inaugurácia by mala byť bez davov ľudí

Pandémia zmení aj tradičné privítanie nového šéfa Bieleho domu.

Bidenova inaugurácia by mala byť bez davov ľudí
Zvolený prezident Joe Biden počas príhovoru po voľbe elektorov, ktorí ho potvrdili ako nového prezidenta USA. Foto: SITA/AP

Novozvolený prezident USA Joe Biden zloží svoju prezidentskú prísahu 20. januára na schodoch budovy Kapitolu vo Washingtone. Oslavy jeho inaugurácie sa pre pandémiu koronavírusu odohrajú zväčša v online prostredí. Podľa agentúry Reuters to v stredu (16. 12.) oznámila organizačná komisia.

Stále pritom nie je jasné, či sa slávnosti zúčastní aj dosluhujúci prezident Donald Trump, ktorý stále nie je ochotný uznať svoju prehru. Nevie sa ani, či sa obaja stretnú v Bielom dome tesne pred inauguráciou, ako býva v USA zvykom.

Inauguráciu budú sprevádzať prísne opatrenia

Počet pozvaných na inauguračný akt bude obmedzený a bude sa od nich vyžadovať dôsledné dodržiavanie protokolov o ochrane zdravia a bezpečnosti, uviedol výbor, ktorý sa zaoberá plánovaním Bidenovej inaugurácie.

Diskutuje sa aj o návrhu, aby sa všetky osoby, ktoré budú stáť na hlavnom pódiu v blízkosti 72-ročného zvoleného prezidenta podrobili testom na COVID-19.

Výkonný riaditeľ výboru Tony Allen uviedol, že cieľom je pripraviť inauguráciu, ktorá zaistí bezpečnosť ľudí, bude ctiť tradície prezidentského úradu a predstaví návrat administratívy Bidena a Harrisovej k vízii inkluzívnej, spravodlivej a jednotnej občianskej spoločnosti.

Výbor už teraz vyzval verejnosť, aby sa zdržala cesty do Washingtonu na inauguráciu nového prezidenta, ktorá v minulosti zvykla prilákať státisíce ľudí. Sprievodný program bude z veľkej časti vo virtuálnom priestore, čo Američanom umožní zúčastniť sa na ňom bezpečne, zo svojich domovov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet