Na hlavný obsah

Bratislava bola na tom počas druhej vlny veľmi dobre, to už ale neplatí

Primátor ľudí vyzýva, aby boli zodpovední a pred Vianocami sa dali otestovať.

Bratislava bola na tom počas druhej vlny veľmi dobre, to už ale neplatí
Na snímke Mikulášsky sprievod prechádza po Hlavnom námestí v Bratislave 6. decembra 2020. Foto: TASR

Pandemická situácia v Bratislave je vážna a radikálne sa zhoršuje. V utorok (8. 12.) na to upozornil primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Pozitívne prípady ochorenia COVID-19 mesto eviduje aj vo svojich zariadeniach pre seniorov. Najvážnejšie je to v petržalskom Domove tretieho veku, kde z 248 klientov bolo 76 pozitívne testovaných. Primátor preto verejnosť vyzýva k zodpovednosti, opatrnosti i obmedzeniu kontaktov.

Od začiatku druhej vlny pandémie bola na tom Bratislava v porovnaní s inými mestami veľmi dobre. Situácia z prvej vlny sa v Bratislave nezopakovala a plošné testovanie na začiatku novembra potvrdilo fakt, že v hlavnom meste je veľmi nízka miera infikovaných obyvateľov.

„Dnes to už, bohužiaľ, neplatí. Čísla nárastu infikovaných nám ukazujú, že aj v Bratislave sa situácia zhoršuje. Vysoký nápor nových pacientov pociťujú nemocnice, ale aj zariadenia pre seniorov v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta,“ upozornil Vallo.

Prípady v domovoch sociálnych služieb

V posledných dňoch mesto zachytilo výskyt prípadov ochorenia COVID-19 v zariadeniach pre seniorov, a to aj napriek tomu, že zamestnancov i klientov pravidelne testujú a dodržiavajú najvyššie hygienické a bezpečnostné opatrenia.

„V zriaďovateľskej pôsobnosti hlavného mesta je sedem zariadení pre seniorov. V predchádzajúcom mesiaci sme mali viacero prípadov pozitívnych zamestnancov i klientov. Situáciu máme pod kontrolou. Pravidelne testujeme. Aktuálne je najvážnejšia situácia v Domove tretieho veku,“ spresnila Tatiana Sedláková, poverená zastupovaním riaditeľa Sekcie sociálnych vecí.

Pozitívne testovaní majú ľahký priebeh ochorenia a samospráva sa snaží, aby situácia v tomto zariadení bola stabilizovaná. Na mieste je aj krízový manažér, intervenčené tímy a zasahujú tam aj psychológovia.„Je dôležité, aby situácia v nemocniciach bola čo najlepšia. To je totiž ten pôvod, odkiaľ prípady prichádzajú. Inak vieme ostatné riziká pomerne dobre manažovať,“ poznamenala Sedláková.

„Situácia sa zhoršuje celkovo na Slovensku. Môže to byť samozrejme ovplyvnené tým, že ľudia majú zvýšenú mobilitu, chodia do obchodných centier a podobne,“ reagoval na zhoršenie situácie v hlavnom meste hlavný hygienik Ján Mikas.

Vallo vyzýva na zodpovedné Vianoce

Primátor Bratislavy vyzval ľudí, aby boli počas najbližších predvianočných týždňov obzvlášť opatrní. Poprosil ich o zodpovednosť s ohľadom na to, že pokiaľ budú v najbližších týždňoch rezervovaní, budú sa môcť bezpečnejšie počas sviatkov stretnúť so svojimi najbližšími.

„Spravme všetci maximum pre to, aby sme na čas odložili kontakty, ktoré nie sú nevyhnutné, radšej urobili jeden veľký nákup namiesto zbytočných opakovaných návštev obchodov a pred väčšími plánovanými stretnutiami, ale aj pred samotnými sviatkami, sa dali otestovať,“ vyzval Vallo na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko