Na hlavný obsah

EÚ schválila nový sankčný režim, prirovnávajú ho k Magnitského zákonu

Únia ním bude môcť trestať porušovanie ľudských práv na celom svete.

EÚ schválila nový sankčný režim, prirovnávajú ho k Magnitského zákonu
Na ilustračnej snímke vlajky Európske únie pred sídlom EÚ v Bruseli. Foto: SITA/AP

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v pondelok (7. 12.) v Bruseli schválili vznik nového sankčného režimu. Ten umožní zmraziť majetok alebo zakázať vstup na svoje územie ľuďom zodpovedným za prečiny proti ľudským právam. EÚ tak bude môcť jednoduchšie postihovať porušovanie ľudských práv po celom svete.

Podľa diplomatov by mohli systém čoskoro využiť napríklad pre oblasť Blízkeho východu alebo východnej Ázie, kde až doteraz členské štáty márne hľadali zhodu na prijatí sankcií.

Európsky blok musí v súčasnosti zložitými procesmi schvaľovať sankčný rámec pre každú krajinu, v ktorej pozoroval nejaké porušenie ľudských práv. Nový režim, ktorý je prirovnávaný aj k takzvanému Magnitskému zákonu uplatňovanému Spojenými štátmi, má umožniť jednoduchšie a rýchlejšie potrestanie jedincov či súkromných alebo štátnych subjektov v akejkoľvek krajine.

Ľudia zodpovední za mučenie či ďalšie porušovanie ľudských práv, by „nemali mať možnosť jazdiť na nákupy do Európy,“ povedal pred dnešným rokovaním nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, ktorého krajina predsedá stretnutiu.

Nový sankčný režim sa bude vzťahovať najmä na závažné porušenia ľudských práv, medzi inými na genocídu, mučenie, mimosúdne popravy, svojvoľné uväznenia či obmedzenia slobody zhromažďovania sa. Spolu so zmienenými trestami môže EÚ tiež zakázať svojim obyvateľom či firmám spoluprácu s potrestanými.

Medzi prvými bude pravdepodobne použitý v prípade krajín Blízkeho východu. EÚ sa napríklad pre zložitosť doterajších pravidiel, ktoré vyžadovali prijatie sankčného rámca proti konkrétnemu štátu, nedokázala zhodnúť na prijatí postihov za brutálnu vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chásukdžího. Podľa diplomatov bude možné využiť nový systém napríklad aj pri trestoch za porušovanie práv ľudí, ktorí boli zatknutí v súvislosti s hongkonskými protestami.

Nový mechanizmus by mal tiež uľahčiť koordináciu postihov EÚ s USA, ktoré už od roku 2012 využívajú Magnitského zákon pomenovaný po ruskom právnikovi a kritikovi Kremľu, ktorý umrel v roku 2009 vo väzení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet