Na hlavný obsah

Informácie o napadnutí exšéfa polície či vylúpenom oku nie sú pravdivé

Vec prešetrila štvorčlenná kontrolná skupina.

Informácie o napadnutí exšéfa polície či vylúpenom oku nie sú pravdivé
Na snímke v popredí exprezident Policajného zboru SR Milan Lučanský. Foto: TASR

K zraneniam obvineného policajného exprezidenta Milana Lučanského došlo bez zavinenia inej osoby a postup Zboru väzenskej a justičnej stráže v tejto súvislosti bol adekvátny a zákonný. Uvádza sa v závere kontroly vykonanej na základe poverenia ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). RTVS o tom informoval hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Žiadna z informácií prezentovaná médiami k okolnostiam vzniku poranenia (napadnutie), rozsahu poranení (krvácanie do mozgu, viacnásobná zlomenina nadočnicového oblúka, opakovaná resuscitácia, oko mimo očnej jamky, 11-hodinová operácia) nebola potvrdená, resp. bola vyvrátená,“ uviedol Bubla.

Kontrolu vykonala štvorčlenná skupina, vyhodnotila pri nej relevantné záznamy z Ústavu na výkon väzby Prešov vrátane kamerového záznamu a aj ďalšie informácie získané priamo v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne od ošetrujúceho lekára a aj od samotného Lučanského.

Správy o spomínaných Lučanského zraneniach šírili alternatívne a dezinformačné médiá, na prešetrenie prípadu vyzýval aj opozičný poslanec a predseda Smeru-SD Robert Fico. Kolíková v nedeľu 13. decembra na tlačovej konferencii vylúčila akékoľvek cudzie zavinenie či napadnutie Lučanského. „Nemám vedomosť, že by pán Lučanský utrpel iné zranenia ako tie, ktoré sú skôr dôsledkom vlastnej neopatrnej činnosti a ktoré sú menej závažné a súčasne, ktoré iniciatívne a preventívne vyšetril personál v príslušnom ústave a následne sa im aj venoval personál v príslušnej nemocnici.“

Bývalého policajného prezidenta Lučanského obvinili v rámci akcie Judáš z prijímania úplatku. NAKA v rámci akcie obvinila ďalších sedem osôb. Trestná činnosť sa má týkať korupcie, pričom jedna z osôb je obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti a vydierania a ďalšia osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko