Na hlavný obsah

Interpol varuje pred pokusmi o predaj falošných vakcín

Zločinecké skupiny sa snažia infiltrovať na trh s vakcínami.

Interpol varuje pred pokusmi o predaj falošných vakcín
Foto: TASR/AP

Organizovaný zločin sa bude snažiť napojiť na distribúciu vakcín proti koronavírusu SARS-CoV2, varovala svoje členské štáty medzinárodná policajná organizácia Interpol. Široká verejnosť bude podľa Interpolu ohrozená falošnými vakcínami, ktoré by mohli ohroziť zdravie aj ľudské životy, píše organizácia v tlačovej správe.

„Kým sa vlády pripravujú na rozbehnutie očkovania, kriminálne organizácie plánujú infiltráciu alebo narušenie dodávateľských reťazcov,“ uviedol generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock.

Falšovať sa môžu aj testy

S rušením cestovných obmedzení vzrastie význam testov na koronavírus a Interpol varuje, že súčasne s tým sa rozrastie aj výroba a distribúcia nechválených a falošných testovacích sád. Jednotka Interpolu zameraná na kriminalitu v kybernetickom priestore už upozornila, že z 3 000 webov, ktoré ponúkajú potencionálne nebezpečné liečivá a zdravotné potreby, približne 1 700 skrýva kybernetickú hrozbu, najčastejšie spamy a phishingové útoky.

Interpol je najvýznamnejšou policajnou organizáciou sveta. Až 194 členských štátov organizáciu väčšinou využíva na výmenu informácií o hľadaných osobách a k podávaniu správ o vývoji v oblasti organizovaného zločinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet