Na hlavný obsah

Matovič vyzval Sulíka k demisii: Nie je schopný nakúpiť testy

Premiér by bol rád, keby Sulík odstúpil do Vianoc.

Matovič vyzval Sulíka k demisii: Nie je schopný nakúpiť testy
Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič a prvý podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: TASR/Dano Veselský

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) by bol rád, keby vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) podal do Vianoc demisiu. Uviedol to vo štvrtok (17. 12.) v Rádiu Expres v súvislosti s nákupom rýchlotestov, ktoré mal Sulík obstarať.

Nie je schopný nakúpiť testy, mrzí ma to, prepáčte, tieto následky nemienim znášať,“ uviedol Matovič s tým, že zo Sulíkovho prístupu mu je do plaču a na zvracanie. Ministra hospodárstva označil za idiota a človeka, ktorému sú ukradnuté životy a zdravie ľudí.

„Strana SaS neprišla do vlády vyplakávať, ale tvrdo pracovať, aby presadila čo najviac zo svojho programu. Slovensko má teraz väčšie problémy, ako riešiť citové rozpoloženie Igora Matoviča,“ uviedol Sulík v reakcii na sociálnej sieti.

Zmierlivejšie vyjadrenie

Po chvíli status vymazal a napísal ďalší, v zmierlivejšom tóne. „Post predsedu vlády je extrémne náročný aj bez výnimočne kritickej situácie, akú máme v posledných týždňoch. Neberiem osobne výroky Igora Matoviča, pretože rozumiem extrémne zložitej situácii a unikátnej zodpovednosti, ktorej čelí.“ uviedol Sulík.Napísal, že SaS si plní úlohy a robí všetko pre to, aby presadila čo možno najviac zo svojho programu. „Je mi ľúto, že práve v tomto období strácame drahocenný čas, kedy rozhodujú činy a nie slzy,“ uzavrel.

Za Sulíkom stoja poslanci SaS, uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák.

Výzva premiéra je podľa šéfky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej nezodpovedná. „Slovensko sa nepochybne nachádza v krízovej situácii, na vrchole ďalšej vlny pandémie. Občania od vlády očakávajú rozhodnosť a vedenie. To dokáže len vláda, ktorá je dospelá a stabilná. K takej sme sa zaviazali a presne o takú sa my v SaS stále snažíme. Vyzývať na odchod svojho podpredsedu a kľúčového koaličného partnera k stabilite nesmeruje, naopak, je to vysoko nezodpovedné k situácii, v ktorej sa všetci nachádzame,“ napísala Zemanová na sociálnej sieti.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO).Foto: TASR
Foto: TASR

Podľa poslankyne Európskeho parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej by mal odstúpiť premiér a nie Sulík. „Korekcia na premiérskom poste je možná aj bez predčasných volieb, precedens už má naša krajina za sebou. Zdá sa, že s iným premiérom by táto vláda úplne v pohode dokončila svoj mandát a zostali by po nej mnohé pozitívne zmeny či už v rezorte školstva, hospodárstva, v rezorte spravodlivosti, obrany aj v jasnom zahraničnopolitickom smerovaní Slovenska,“ uviedla na sociálnej sieti. Podľa nej si zaslúžime štátnikov a nie plačkov.

Remišová plánuje stretnutie

Správanie sa a vyjadrovanie premiéra a ministra hospodárstva spôsobuje napätie v spoločnosti, neprispieva k riešeniu pandémie ochorenia COVID-19. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. S oboma plánuje Remišová hovoriť o tom, aby sa zamerali na to, čo koalíciu spája.

Dlhodobo je takáto situácia neúnosná a škodí nielen vláde, ale aj strane Za ľudí, ktorá plní sľuby, ktoré dala svojim voličom v oblasti boja proti korupcii a návratu spravodlivosti, ale neustále musí riešiť vnútorný konflikt v koalícii.“

Veronika remišová
predsedníčka strany za ľudí

Dodala, že tak ako za vlády Ivety Radičovej čakal na svoju chvíľu Robert Fico (Smer-SD), teraz na ňu čaká Peter Pellegrini (Hlas-SD). Zdôraznila, že by bolo veľkou chybou znovu odovzdať krajinu do ich rúk.

Sme rodina: Bez komentára

Sme rodina nebude cez médiá komentovať spory medzi premiérom Matovičom a Sulíkom (SaS). „Hnutie nikdy nebude komentovať takéto veci cez médiá alebo statusy na sociálnych sieťach. Zastávame názor, že akýkoľvek problém sa má riešiť medzi štyrmi stenami na koaličnej rade,“ uviedol predseda poslaneckého klubu Peter Pčolinský.

Na snímke Peter Pčolinský.Foto: TASR
Foto: TASR

Minister hospodárstva vo štvrtok dopoludnia reagoval na výzvu premiéra, aby pripravil expresnú novelu zákona o verejnom obstarávaní pre potrebu nákupu antigénových testov. Uviedol, že takto meniť legislatívu nie je možné. „Legislatívny proces má pravidlá upravené na národnej úrovni a v prípade pravidiel verejného obstarávania aj v európskej smernici o verejnom obstarávaní, ktorá je nadradená našim zákonom. Porušenie týchto pravidiel je v právnom štáte neprípustné.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko