Na hlavný obsah

MOSE v pohotovosti. Benátky pred záplavami zachránili bariéry

Systém prvýkrát otestovali v lete.

MOSE v pohotovosti. Benátky pred záplavami zachránili bariéry
Foto: Twitter/ Comune di Venezia

Talianske Benátky, ktoré v tomto období po desaťročia sužovali záplavy, v stredu (2. 12.) dopoludnia pred vysokou vodou zachránili protipovodňové zábrany. Systém zvaný MOSE slávnostne otestovali tento rok v lete a doteraz ho použili len niekoľkokrát, prvýkrát 3. októbra. Informovala o tom agentúra ANSA.

V stredu očakávali v Benátkach až 130 centimetrov vysoký príliv vody, nakoniec bol o 10 centimetrov nižší, do mesta sa ale nedostal. Zabránilo tomu osem desiatok obrovských žltých kvádrov, ktoré vytvorili okolo tohto historického mesta na lagúne bariéru po tom, čo sa z nich vypustila voda, napustili sa vzduchom a vyplávali tak na hladinu.

Systém sa volá MOSE, čo po anglicky môže znamenať Mojžiš, ide ale o akronym z názvu Modulo Sperimentale Elettromeccanica (experimentálny elektromechanický modul). Budovať sa začal pred 17 rokmi, ale pre spory s ekológmi a korupčné aféry sa výstavba o niekoľko rokov pretiahla. Benátky má ochrániť pred prílivovými záplavami, ktoré mesto sužujú každoročne od jesene do jari.

Vlani v novembri postihli Benátky rekordné záplavy, kedy voda pri prílive dosiahla až 1,87 metra. To bolo najviac od najhorších záplav z roku 1966, keď miestne úrady namerali 194 centimetrov. Zábrany sú koncipované proti prílivu vysokému až tri metre.

Na snímke stoličky a stoly kaviarne na zaplavenom Námestí svätého Marka v Benátkach 23. decembra 2019.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Takzvaná acqua alta (vysoká voda) vlani v novembri poškodila aj významnú pamiatku Benátok – Baziliku svätého Marka – keď na rovnomennom námestí bolo vyše metra vody. V médiách sa vtedy objavili aj zábery plávajúceho muža na tomto námestí či obrázky plávajúcich kresiel v recepciách tamojších hotelov.

Aj v sobotu a v nedeľu (5. a 6. decembra) bude systém MOSE zrejme opäť využitý, pretože sa v Benátkach opäť očakávajú prílivové záplavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet