Na hlavný obsah

Obdoba maxiprocesu. Taliani sa chystajú na veľký súd s členmi mocnej ´Ndranghety

Pre potreby súdu rastie v Kalábrii nová budova.

Obdoba maxiprocesu. Taliani sa chystajú na veľký súd s členmi mocnej ´Ndranghety
Nemeckí policajti počas razie proti členom talianskej mafiánskej organizácie 'Ndrangheta v kaviarni v nemeckom meste Duisburg 5. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Taliansko sa v januári chystá na jeden z najväčších procesov s členmi mafie za niekoľko posledných desaťročí. Pred súd sa postavia stovky ľudí, napísala agentúra DPA.

Proces s viac ako 350 údajnými členmi zločineckej organizácie ‚Ndrangheta sa začne v meste Lamezia Terme v Kalábrii 13. januára a pre tento účel stavajú samostatnú budovu.

Ďalších asi 90 obžalovaných, ktorí sa rozhodli pre zrýchlené konanie, pôjde pred súd koncom januára. Budú sa zodpovedať z vrážd, vydierania, ilegálneho obchodu so zbraňami a drogami či z príslušnosti k mafii.

Súd s mocnou mafiou

Proces je následkom rozsiahleho vyšetrovania, v rámci ktorého polícia pred rokom zatkla 334 ľudí. Boli medzi nimi nielen členovia ‚Ndranghety, ale aj podnikatelia a politici. Zatýkalo sa aj v Nemecku, Švajčiarsku a Bulharsku. Išlo o najväčšiu protimafiánsku operáciu od 80. rokov minulého storočia.

‚Ndrangheta je v súčasnosti považovaná za najbrutálnejšiu a najmocnejšiu mafiu v Taliansku. Pochádza z Kalábrie. Ovláda medzinárodný obchod s drogami, peniaze zarába tiež obchodom so zbraňami a praním špinavých peňazí prostredníctvom korupcie. Experti odhadujú, že ročne dosahuje obrat medzi päťdesiatimi až sto miliardami eur.

Obdoba maxiprocesu

Najväčší proces s talianskou mafiou začal v roku 1986 a trval do roku 1992. Obžalovali v ňom 475 ľudí, 340 z nich nakoniec aj odsúdili, z toho dve desiatky na doživotie. Aj pre tento maxiproces, ktorý sa týkal sicílskej mafie Cosa Nostra, postavili osobitnú súdnu budovu.

Tento proces, o ktorom je aj film Prvý zradca (2019), sa konal vďaka sudcovi Giovannimu Falconemu, ktorému sa v roku 1984 podarilo presvedčiť jedného z vysokopostavených členov Cosa Nostry Tommasa Buscettu k spolupráci s vyšetrovateľmi. Falconeho v roku 1992 mafia na Sicílii zavraždila.

Na archívnej snímke z 23. mája 1992 pohľad na diaľnicu po atenáte na talianskeho prokurátora Giovanniho Falconeho, jeho manželky a 3 telesných strážcov.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet