Na hlavný obsah

Po Vianociach Česi možno prejdú k najprísnejším opatreniam

Očakávajú aj prvé várky vakcíny.

Po Vianociach Česi možno prejdú k najprísnejším opatreniam
Testovanie na koronavírus. Foto: TASR

Český minister zdravotníctva Jan Blatný navrhuje, aby krajina prešla do najvyššieho stupňa protiepidemických opatrení už 25. decembra. Po pondelkovej schôdzi vlády uviedol, že navrhol, aby definitívne rozhodnutie v tejto veci padlo v stredu (23. 12). Informuje o tom portál TN.cz.

Rizikové skóre, od ktorého závisí zmena protiepidemických opatrení, zostáva na hodnote 76, ktorá zodpovedá piatemu stupňu systému PES. Česko pritom len v piatok (18. 12.) oficiálne prešlo z tretieho do štvrtého stupňa. Museli sa tak opäť zavrieť napríklad reštaurácie, kaviarne alebo hotely. V piatom stupni podľa ministra nebudú platiť žiadne výnimky, zaviedol by sa prísnejší zákaz vychádzania, zatvorili by sa obchody, služby aj školy.

Premiér Andrej Babiš zase počas tlačovej konferencie oznámil, že v sobotu (26. 12.) večer by mali do Českej republiky prísť prvé dodávky vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech. Bude to 9 750 dávok a očkovanie by sa mohlo začať už o deň neskôr v nedeľu.

Česko v utorok (22. 12.) čaká ešte jedno dôležité hlasovanie – Poslanecká snemovňa bude rozhodovať o predĺžení núdzového stavu. Ten v súčasnosti platí do 23. decembra a vláda chce jeho predĺženie do 22. januára.

V Česku sa dosiaľ infikovalo koronavírusom viac ako 627 000 ľudí, pričom v súčasnosti tam evidujú 82 426 aktívnych prípadov, v nemocniciach leží 4 398 pacientov a 588 z nich je vo vážnom stave. Viac ako 534 000 osôb sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo a viac ako 10 000 v jej dôsledku zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet