Na hlavný obsah

Široká verejnosť sa k vakcíne dostane zrejme okolo Veľkej noci, tvrdí rezort zdravotníctva

Očkovanie bude dobrovoľné a bezplatné.

Široká verejnosť sa k vakcíne dostane zrejme okolo Veľkej  noci, tvrdí rezort zdravotníctva
Vakcína od Pfizeru a BioNTechu. Foto: TASR/AP

Očkovacia látka proti koronavírusu bude širokej verejnosti na Slovensku k dispozícii zrejme okolo Veľkej noci na budúci rok. Slovensko je na očkovanie pripravené. V bilancii aktuálneho roka to pre TASR uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Aktuálne je k dispozícii 25 miest, kde sa postupne bude uskladňovať a následne podávať očkovacia látka. Počet týchto miest sa bude postupne navyšovať.

Pripravené sú podľa rezortu zdravotníctva už nemocnice v Nitre, Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach. „Našou ambíciou je, aby na Slovensku bolo následne počas roka komplexne zaočkovaných viac ako tri milióny ľudí, teda približne rovnaký počet ľudí, ktorí absolvovali celoplošné a plošné testovanie. V takom prípade bude účinná kolektívna imunita a vírus eliminovaný,“ priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

V prvej vlne by mali byť zaočkovaní zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb (DSS) či pracovníci kritickej infraštruktúry. V druhej vlne by mali byť očkovaní klienti DSS, pacienti nad 65 rokov či chronicky chorí. Tretia vlna očkovania by sa mala dotknúť populácie s vysokým rizikom šírenia ochorenia a v štvrtej vlne pôjde o obyvateľov Slovenska nad 18 rokov.

Objednať na čas a miesto

MZ SR zdôraznilo, že očkovanie bude bez doplatku a na dobrovoľnej báze. Bude sa naň dať objednať na konkrétne miesto v presný čas prostredníctvom portálu www.korona.gov.sk. Celkovo má krajina zakontrahovaných približne 18 miliónov vakcín. Aplikovanie prvej vakcíny bude za účasti médií. „Osobu, ktorá bude ako prvá očkovaná v našej krajine, odprezentujeme o krátky čas. Bude to človek, ktorý prichádza do kontaktu s nakazenými a je rešpektovanou osobou vo svojej oblasti,“ zdôraznila Eliášová.

SR sa ako členský štát Európskej únie zapojila do spoločného verejného obstarávania vakcín prebiehajúceho pod záštitou Európskej komisie. Ako cieľ v rámci tohto spoločného obstarávania si zaumienila obdržať a zakúpiť vakcíny pre minimálne tri milióny obyvateľov Slovenska.

Na snímke ampulka s vakcínou proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNtech.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

MZ SR doplnilo, že každý dodávateľ vakcíny má špeciálne požiadavky na skladovanie, mrazový a chladový reťazec podľa konkrétnej typológie vakcín. Počet vakcinačných miest sa bude zväčšovať s navyšovaním počtu dovezených vakcín pokrývajúc všetky okresy SR.

Test ako podmienka

Súčasne budú zriadené mobilné očkovacie tímy, ktoré budú očkovať klientov pobytových zariadení sociálnych služieb. Každý dodávateľ bude mať nastavené podmienky distribúcie a skladovania individuálne a tieto sa budú operatívne prerokovávať s dodávateľmi podľa aktuálneho stavu situácie a potrieb vakcinačných miest.

V deň očkovania pacient príde na daný čas na očkovanie s certifikátom o negatívnom antigénovom teste na báze mRNA, platným maximálne 24 hodín. Identifikuje a eviduje sa očkovaný pacient. Následne sa overí vykonanie a negatívny výsledok antigénového testu. Pacient vyplní dotazník o svojom zdravotnom stave. Taktiež sa overí, že nie sú iné kontraindikácie k očkovaniu, najmä, že pacient nemá prejavy akútnej infekcie, teda horúčku, nádchu, kašeľ či bolesti hrdla.

Potom pacient podpíše informovaný súhlas s očkovaním a preočkovaním, dostane potvrdenie o podaní očkovacej látky. Súčasne ho upozornia, že po podaní vakcíny musí ostať v čakárni pre pacientov s podanou vakcínou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko