Na hlavný obsah

Trump dal prepočítať hlasy v kľúčových štátoch, všetky potvrdili výhru Bidena

Vo Wisconsine narástol náskok demokrata.

Trump dal prepočítať hlasy v kľúčových štátoch, všetky potvrdili výhru Bidena
Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

V pondelok (30. 11.) vyhlásili ďalšie dve kľúčové bojiská z novembrových prezidentských volieb v Spojených štátoch oficiálne výsledky. Podľa očakávaní potvrdili víťazstvo demokratického kandidáta Joea Bidena. K Georgii, Michigane, Pensylvánii a Nevade sa pridali Arizona a Wisconsin. Výsledky tak už vyhlásili všetky štáty, v ktorých si Biden pripísal relatívne tesné víťazstvo a v ktorých tábor prezidenta Donalda Trumpa pristúpil k súdnym sťažnostiam.

Arizona i Wisconsin patria medzi päticu štátov, kde dokázal kandidát Demokratickej strany zvrátiť Trumpovo víťazstvo z roku 2016. Triumfom v prvom z nich si Biden zaistil 11 voliteľských hlasov z celkových 306, ktoré podľa projekcií amerických médií získal, v druhom prípade desať.

Arizona vyvrátila volebnú korupciu

Bidena podľa konečných čísel v Arizone volilo o 10 457 ľudí viac než Trumpa, píše agentúra AP. Finálny rozdiel medzi ich ziskmi je rovnaký ako číslo uvádzané pred dokončením certifikácie a zodpovedá 0,3 % všetkých odovzdaných hlasov. To všetko pri veľmi vysokej volebnej účasti, ktorá dosiahla skoro 80 %. Biden zvíťazil v Arizone ako prvý demokrat od roku 1996.

„Tieto voľby sprevádzala transparentnosť, presnosť a spravodlivosť, ako požadujú arizonskej zákony a volebné predpisy, a to napriek veľkému počtu nepodložených tvrdení o opaku,“ povedala miestna štátna tajomníčka Katie Hobbsová pri vyhodnotení hlasovania a negovala tak tvrdenia o manipuláciách s výsledkami. Trump totiž predtým na twitteri uviedol, že Arizona bola dejiskom „totálnej volebnej korupcie“.

Sťažnosti z prezidentovho tábora v Arizone, podobne ako v ďalších kľúčových štátoch, sprevádzali proces vyhlasovania výsledkov, žiadne ale na súdoch neuspeli. Miestna Republikánska strana napríklad žiadala o odklad certifikácie v najľudnatejšom okrese Maricopa County, súd ale minulý týždeň žiadosť odmietol.

Nezdar vo Wisconsine, druhý prepočet v Georgii

Vo Wisconsine došlo aj na čiastočný prepočet hlasov, keď Trumpov štáb zaplatil tri milióny dolárov za audit v dvoch okresoch. Po dokončení tohto procesu rozdiel medzi prezidentom a Bidenom ešte o niekoľko desiatok narástol na výsledných približne 20 600 hlasov v prospech demokrata.

V Georgii je medzitým v plnom prúde už druhý prepočet hlasov, o ktorý za nepriaznivého výsledku požiadal prezident Trump. Podľa miestneho štátneho tajomníka Brada Raffenspergera zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že bude do stredajšieho termínu dokončený. „Akonáhle bude tento prepočet hotový, všetci v Georgii budú môcť mať ešte väčšiu dôveru vo výsledok našich volieb,“ citovala republikánskeho činiteľa televízia CNN.

Georgia potvrdila víťazstvo Bidena 20. novembra, pričom rozdiel medzi ním a Trumpom po prvom prepočte mierne klesol na 12 670 hlasov. Prezident USA na twitteri znova označil výsledky za sfalšované a vyzýval na intervenciu miestneho guvernéra, Raffenspergera pri tom označil za tvrdohlavého. Štátny tajomník na to reagoval kritikou „masívneho množstva dezinformácií šírených nečestnými hráčmi“.

„Sú tu takí, ktorí svojimi tvrdeniami, polopravdami a dezinformáciami zneužívajú pocity mnohých stúpencov Trumpa a, úprimne povedané, zjavne tiež uvádzajú do omylu prezidenta,“ povedal. Zároveň informoval, že jeho úrad vedie niekoľko vyšetrovaní v reakcii na obvinenia o volebných nezrovnalostiach.

Všetky spory týkajúce sa výsledkov volieb musia byť urovnané do 8. decembra, potom už budú výsledky považované za konečné. O šesť dní neskôr sa uskutoční hlasovanie prezidentského zboru voliteľov, ktoré dá na výsledky ďalšiu pečiatku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet