Na hlavný obsah

Ukradli vzácne artefakty z Afriky. Teraz ich Francúzi vrátia

Niektoré vzácne predmety získali ešte v 19. storočí.

Ukradli vzácne artefakty z Afriky. Teraz ich Francúzi vrátia
Artefakt z Múzea na nábreží Branly. Foto: TASR/AP

Francúzsky parlament vo štvrtok (17. 12.) schválil navrátenie niekoľkých konkrétnych vzácnych artefaktov, ktoré Francúzsko získalo na africkom území v období kolonizácie. Do Beninu poletia sochy, do Senegalu šable. Rozhodnutie nadväzuje na snahu prezidenta Emmanuela Macrona o obnovenie a prehĺbenie partnerstva medzi Francúzskom a africkým kontinentom, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na ministerku kultúry Roselyne Bachelotovú.

Do Beninu sa vráti 26 sôch, ktoré boli súčasťou pokladu ukradnutého v roku 1892. V súčasnosti sú vystavené v parížskom Múzeu na nábreží Branly. Rovnaké múzeum v súčasnosti skúma pôvod ďalších 240 afrických umeleckých predmetov, pri ktorých existuje podozrenie, že sa do Francúzska dostali v dobe koloniálneho rabovania.

Senegal získa späť šabľu s puzdrom, ktorá patrila Umarovi Tallovi, veľkej osobnosti vojenských a náboženských dejín západnej Afriky v 19. storočí. Šabľa je teraz oficiálne vo vlastníctve armádneho múzea v Paríži, ale v rámci dlhodobej výpožičky je vystavená v Dakare.

Poslanci Národného zhromaždenia hlasovali za vydanie artefaktov pomerne jednoznačne, proti bol jediný z 51 poslancov. Odporcovia rozhodnutia majú obavy, aby sa pre ústretové gestá voči africkým krajinám nerozobrali bohaté zbierky francúzskych múzeí, píše AFP. Na začiatku novembra Francúzsko poslalo do Madagaskaru korunu ich kráľovnej z 19. storočia, ministerka kultúry však uisťuje, že ide len o zapožičanie. Za navrátenie historických pokladov bojuje zo zahraničia tiež napríklad Grécko či Egypt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet