Na hlavný obsah

Žampa pokračuje v úspešnom ťažení, znovu sa zmestil do desiatky najlepších

Cez víkend bol o priečku lepší.

Žampa pokračuje v úspešnom ťažení, znovu sa zmestil do desiatky najlepších
Slovenský lyžiar Adam Žampa v prvom kole obrovského slalomu SP v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Santa Caterina Valfurva. Foto: TASR/AP

Slovenský lyžiar Adam Žampa dosiahol druhý najlepší výsledok v obrovskom slalome Svetového pohára v kariére. V pondelňajšej (7. 12.) súťaži v talianskom stredisku Santa Caterina Valfurva obsadil ôsme miesto, keď za víťazným Švajčiarom Marcom Odermattom zaostal o 1,01 sekundy. Na druhej priečke skončil Američan Tommy Ford (+0,73 s), tretí bol Chorvát Filip Zubčič (+0,75 s).

Adam Žampa dosiahol v sobotu (5. 12.) na rovnakom mieste životný výsledok v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne, keď skončil siedmy. Druhý obrovský slalom v Santa Caterina Valfurva sa mal ísť pôvodne už v nedeľu (6. 12.), ale jury ho pre silné sneženie preložila na pondelok. Snežiť začalo aj v pondelňajšom druhom kole, k tomu padla mierna hmla.

Na trať sa vydal so štartovým číslom 26 a opäť predviedol dynamickú jazdu bez zaváhaní. Po druhom medzičase mu patrila siedma pozícia, postúpil z desiateho miesta. Na priebežného lídra Odermatta stratil 83 stotín sekundy. Tridsaťročný Žampa v náročných podmienkach vyrazil do druhej jazdy veľmi dravo a zároveň správne časoval oblúky, v prostrednej pasáži sa trocha nechal vyniesť z ideálneho rytmu, ale aj tak mu to stačilo, aby zabodoval aj v treťom tohtosezónnom „obráku“, v ouvertúre v rakúskom Söldene bol 28.

Adam Žampa sa do elitnej desiatky v obrovskom slalome SP prebojoval tretíkrát v kariére, v roku 2012 bol deviaty v Söldene. V pondelok mu premiérové pódiové umiestnenie ušlo o 26 stotín. Pripísal si ďalších 32 bodov, celkovo má na konte 71 a v klasifikácii disciplíny mu patrí jedenásta priečka, v celkovom poradí SP je pätnásty. „Ďalší ‚obrák‘ a druhá top10 za sebou, dnes ôsme miesto v extrémne vyrovnaných pretekoch. Ďakujem celému tímu, trpezlivosť a zodpovedná drina najmä v dni, keď to nejde, iba ukazuje to, že vo vrcholovm športe musíš vydržať a veriť, že na to máš, aj keď ti už nikto neverí,“ napísal slovenský reprezentant na svojom profile na instagrame.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport