Na hlavný obsah

Bývalá prezidentka Južnej Kórey si odsedí 20 rokov za mrežami, potvrdil súd

Prijímala úplatky od veľkých podnikov vrátane Samsungu.

Bývalá prezidentka Južnej Kórey si odsedí 20 rokov za mrežami, potvrdil súd
Na archívnej snímke z 10. októbra 2017 bývalá juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje (vľavo) prichádza na vypočutie na súd v Soule. Foto: TASR/AP

Juhokórejský najvyšší súd vo štvrtok (14. 1.) potvrdil 20-ročný trest odňatia slobody pre bývalú prezidentku Pak Kun-hje za úplatkárstvo a ďalšie zločiny. Po rozhodnutí súdu by tak politička, ktorú zatkli v roku 2017, mohla za mrežami stráviť dovedna 22 rokov, keďže ju uznali vinnou aj v separátnom prípade týkajúcom sa nelegálneho zasahovania do nominácií jej strany pred parlamentnými voľbami v roku 2016.

Pak, ktorú z funkcie odvolali v roku 2017, odsúdili za to, že v spolupráci so svojou priateľkou Čche Son-sil počas jej prezidentstva v rokoch 2013 – 2016 prijala úplatky a peniaze z vydierania v hodnote miliónov dolárov od veľkých podnikateľských skupín vrátane Samsungu. Okrem toho ju tiež obžalovali z nelegálneho prijímania mesačných finančných prostriedkov odklonených z rozpočtu špionážnej agentúry. Exprezidentka pôvodne čelila 30-ročnému trestu odňatia slobody, v júli jej trest súd v Soule po ďalších konaniach znížil o desať rokov.

Šesťdesiatosemročná Pak tvrdí, že je obeťou politickej pomsty. Od októbra 2017 sa odmieta zúčastniť na súdnych konaniach a ani vo štvrtok nebola na súde.

Ako pripomína agentúra AP, Pak má teraz nárok na osobitné prezidentské omilostenie, čo je s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v marci 2022 čoraz viac rysujúcou sa možnosťou. Prezident Mun Če-in, ktorý vyhral voľby po zosadení Pak, sa zatiaľ k možnosti oslobodenia svojej predchodkyne priamo nevyjadril, vyzvalo ho na to však mnoho konzervatívnych politikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet