Na hlavný obsah

Dediča spoločnosti Samsung odsúdili pre korupčný škandál

Po súde ho vzali do väzby.

Dediča spoločnosti Samsung odsúdili pre korupčný škandál
Dedič a zástupca riaditeľa spoločnosti Samsung I Če-jong prichádza na súd 18. januára 2021 v Soule. Foto: TASR/AP

Dediča spoločnosti Samsung I Če-jonga poslal súd v pondelok (18. 1.) znovu do väzenia pre jeho účasť na korupčnom škandále z roku 2016 okolo bývalej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje. Súd mu vymeral dvaapolročný trest odňatia slobody.

V rámci opakovaného súdneho procesu uznal vyšší súd v Soule I Če-jonga vinným z podplácania Pak a jej blízkej spolupracovníčky, aby získal podporu vlády pre fúziu medzi dvoma pridruženými spoločnosťami Samsungu v roku 2015. Dohoda pomohla posilniť jeho kontrolu nad najväčšou obchodnou skupinou v krajine.

I Če-jongovi právnici ho počas procesu vykreslili ako obeť prezidentkinho zneužitia moci a dohodu z roku 2015 opísali ako časť „bežnej podnikateľskej činnosti“. Po súde ho vzali do väzby. Či sa odvolá, jeho právnici neuviedli.

Samsung rozhodnutie súdu zatiaľ nekomentoval. Čo by I Če-jongov trest odňatia slobody pre obchodnú skupinu mohol znamenať, zatiaľ nie je známe.

Miliardár už bol pre podplácanie 11 mesiacov vo väzení v rokoch 2017 a 2018. Vlani v septembri ho prokurátori separátne obvinili z manipulácie cien akcií, porušenia dôvery a porušenia auditov týkajúcich sa fúzie v roku 2015.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet