Na hlavný obsah

Fajčí stále menej Slovákov, znižuje sa aj denná spotreba cigariet

Za pokles môže aj väčšie povedomie o negatívnych účinkoch fajčenia.

Fajčí stále menej Slovákov, znižuje sa aj denná spotreba cigariet
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Fajčenie má na Slovensku dlhodobo klesajúci trend. Pred desiatimi rokmi fajčilo na Slovensku okolo 40 % populácie, v roku 2019 to bolo 18,5 %. Informovala o tom Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Od roku 2013 stúpa v krajine aj podiel nefajčiarov. V roku 2013 ich bolo 66,3 %, zatiaľ čo v roku 2019 ich podiel stúpol až na 70,7 %.

Klesajúca miera užívania tabaku súvisí hlavne so zvýšeným povedomím o negatívnych účinkoch fajčenia. Pod pokles sa podpísalo podľa Račkovej aj zavedenie prísnejších predpisov o kontrole tabaku.

Fajčí viac mužov, klesá denná spotreba cigariet

V priebehu rokov 2013, 2016, 2019 zaznamenal ÚVZ aj zmeny v pomere fajčiarov podľa pohlavia. Vyšší podiel denných fajčiarov bol na Slovensku pozorovaný u mužov ako u žien (21,9 % oproti 15,2 %).

Pozitívnou správou je aj klesajúci počet ľudí, ktorým stačí menej ako desať kusov cigariet denne. Podiel respondentov klesol zo 63,5 % v roku 2013 na 56,7 % v roku 2019. Zároveň klesá aj počet ľudí, ktorí vyfajčia viac ako 20 kusov cigariet denne, v roku 2019 ich bolo 2,9 %.

Račková pripomína, že už roky je známa súvislosť fajčenia vo vzťahu k škodlivým účinkom na zdravie. „Vo vekovej skupine 19-65 rokov je podiel osôb s vysokým krvným tlakom najvyšší u bývalých fajčiarov (24,4 %), podobne ako podiel osôb s ischemickou chorobou srdca je najvyšší u bývalých fajčiarov (4,9 %)“ spresnila hovorkyňa.

Fajčenie a iné formy konzumácie tabaku sa na celom svete považujú za jednu z hlavných príčin chorobnosti a predčasnej úmrtnosti. V dôsledku užívania tabaku na svete zomrie každý rok viac ako osem miliónov ľudí. Tabakový dym prispieva k vzniku srdcových chorôb, rakovine a rôznym iným typom chorôb. Každoročne spôsobuje približne ďalších 1,2 milióna úmrtí druhotne u pasívnych fajčiarov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko