Na hlavný obsah

FIFA a UEFA neuznajú plánovanú Superligu, hráčom by zakázali účasť na popredných šampionátoch

Údajne ju chcú založiť popredné veľkokluby.

FIFA a UEFA neuznajú plánovanú Superligu, hráčom by zakázali účasť na popredných šampionátoch
Na archívnej snímke logo Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Zürichu. Foto: TASR/AP

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) neuzná plánovanú Superligu, o založenie ktorej sa snažia popredné európske kluby. Okrem FIFA sa proti postavila aj Európska futbalová únia (UEFA). Správu priniesla agentúra AFP.

FIFA by v prípade vzniku neuznala súťaž, ktorej vyjadrili podporu FC Barcelona, Real Madrid či niektoré popredné anglické kluby. Hráčom hrozí, že ich vylúčia z účasti na vrcholných reprezentačných podujatiach vrátane MS, ak sa do nej zapoja.

„Žiadny klub alebo hráč by sa v dôsledku toho nemohol zúčastniť na žiadnej súťaži organizovanej FIFA alebo príslušnou konfederáciou,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísal prezident FIFA Gianni Infantino spolu so šéfmi všetkých šiestich kontinentálnych konfederácií vrátane UEFA. Stanovisko bolo reakciou na nedávne špekulácie médií, ktoré informovali o snahe niektorých najbohatších klubov vytvoriť novú súťaž. Od organizácie novej súťaže si sľubujú vyššie zisky.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin to označil za „sebecké“, keď prezident Realu Madrid Florentino Pérez začal oslovovať možných partnerov na financovanie projektu. Objavili sa aj úvahy o tom, že debata o možnom vzniku Superligy je len snahou o vytvorenie tlaku na UEFA pri hľadaní iného modelu Ligy majstrov.

V súvislosti s uvedeným UEFA plánuje už v nasledujúcich týždňoch prezentovať návrh zmien európskych klubových súťaží. Jednou z nich by mala byť garancia až desiatich duelov namiesto doterajších šiestich v skupinovej časti Ligy majstrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport