Na hlavný obsah

Gröhling: Do škôl investujeme šesť miliónov eur

Školské zariadenia môžu žiadať o podporu v štyroch oblastiach.

Gröhling: Do škôl investujeme šesť miliónov eur
Meranie teploty pri vstupe do základnej školy. Foto: TASR

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR z vlastných rezerv vyčlenilo sumu šesť miliónov eur, ktoré budú určené pre školy. Polovica z vyčlenených peňazí pôjde na digitalizáciu a prioritne budú financie určené pre prvý stupeň základných škôl. Druhá polovica podporí školské jedálne, knižnice a materské školy.

„V tomto čase sme sa mali postupne vracať do škôl, avšak pandémia trvá naďalej. Zatiaľ teda ešte nemôžeme oznámiť radostné správy o návrate žiakov do tried. Neznamená to, že my na ministerstve nepracujeme na pláne, ako zlepšiť školy. Preto som rád, že môžem oznámiť investíciu v sume takmer šiestich miliónov eur z rezervy ministerstva školstva,“ priblížil minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Zároveň pripomenul, že už v roku 2020 rezort školstva investoval šesť miliónov eur do digitálnych technológií na školách.

„Teraz z vlastnej rezervy ministerstva školstva investujeme do tejto oblasti ďalšie tri milióny eur. Okrem toho nás čakajú ešte investície, ktoré budem, dúfam, oznamovať ešte tento mesiac v objeme 20 miliónov eur z eurofondov,“ ozrejmil Gröhling.

O príspevok na digitálne technológie, primárne určený pre prvý stupeň základných škôl, si školy žiadať nemusia, dostanú ho automaticky. Investície do školských jedální, knižníc a materských škôl budú zverejnené na webe rezortu školstva.

Financie na digitálne technológie budú rozdelené podľa počtu žiakov na prvom stupni bežnej školy a podľa počtu žiakov na celej základnej špeciálnej škole. Ak má škola do 49 žiakov, dostane 500 eur, do 99 žiakov je to 1 000 eur, ak má do 300 žiakov, je to 2 000 eur, ak má nad 300 žiakov, je to 4 000 eur.

„Tieto finančné prostriedky sú primárne určené na zlepšenie podmienok pre dištančné vzdelávanie práve v tomto období a preto sme sa zamerali na prvý stupeň základných škôl,“ spresnil šéf rezortu školstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko