Na hlavný obsah

Hlasovanie o impeachmente rozdelilo republikánov, Trumpovu obžalobu schválili

O jeho odvolaní musí rozhodnúť ešte Senát.

Hlasovanie o impeachmente rozdelilo republikánov, Trumpovu obžalobu schválili
V čase, keď Snemovňa reprezentantov rozhodovala o podaní ústavnej žaloby na Trumpa, prezident si bol pozrieť múr na hranici s Mexikom. Foto: SITA/AP

Donald Trump je prvým prezidentom v dejinách USA, voči ktorému bola druhýkrát vznesená ústavná žaloba, takzvaný impeachment. O podaní žaloby rozhodli v stredu (13. 1.) členovia Snemovne reprezentantov Kongresu USA. Republikánskeho prezidenta obžalovali z „podnecovania povstania“. Rozhodovanie má teraz v rukách druhá komora Kongresu – Senát, ktorý v tomto procese vystupuje ako sudca.

Trumpa obžalovali v súvislosti s útokom na budovu Kapitolu, počas ktorého prezidentovi priaznivci násilne prerušili spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu. Členovia Senátu aj Snemovne reprezentantov práve potvrdzovali víťazstvo Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách, ktoré Trump predtým viackrát napádal rečami o zmanipulovaných a ukradnutých voľbách a svojich prívržencov nabádal, aby pochodovali ku Kapitolu.

Nancy Pelosiová v stredu podpísala už druhú ústavnú žalobu na Trumpa. Pri tejto príležitosti si obliekla tie isté šaty, ktoré mala pri podpise prvej žaloby v roku 2019.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Ústavnú žalobu na Trumpa po hlasovaní Snemovne podpísala jej demokratická predsedníčka Nancy Pelosiová. Krátko pred podpisom textu obžaloby uviedla, že „Snemovňa dnes ukázala, že nikto nie je nad zákonom, dokonca ani prezident USA“.

Za hlasovali aj republikáni

Na schválenie impeachmentu bolo potrebných minimálne 217 hlasov kongresmanov. Pri stredajšom hlasovaní podporilo tento krok 232 členov Snemovne, v ktorej majú väčšinu demokrati. Ústavnú žalobu podporilo aj desať republikánov. Proti bolo 197 kongresmanov, piati nehlasovali. Uznať Trumpa za vinného a odvolať ho z úradu však môže až Senát, kde majú väčšinu republikáni.

Republikánsky kongresman Dan Newhouse zo štátu Washington, ktorý v stredu ako jeden z desiatich hlasoval za impeachment Donalda Trumpa, označil prezidentovo konanie za „neospravedlniteľné“. Ďalší republikánski kongresmani dosluhujúceho prezidenta podporili. Informovali o tom vo štvrtok (14. 1.) denník The New York Times a stanica CNN.

„Minulý týždeň bola domáca hrozba pred dverami Kapitolu a prezident neurobil nič, aby ju zastavil,“ povedal Newhouse. „Preto s ťažkým srdcom a jasným rozhodnutím budem hlasovať za tento text ústavnej obžaloby,“ povedal. Takisto uviedol, že on a ďalší členovia Snemovne nesú v súvislosti s minulotýždňovými nepokojmi zodpovednosť.

Jedným z desiatich republikánov, ktorí podporili Trumpov impeachment, je aj Adam Kinzinger zo štátu Illinois. Pri svojom rozhodovaní cítil „úplný pokoj“ a je si istý, že urobil správnu vec.

Republikánsky kongresman Tom McClintock zo štátu Kalifornia, naopak, prezidenta Trumpa obhajoval. „Ak by sme schválili ústavnú žalobu voči každému politikovi, ktorý pred skupinou svojich priaznivcov vystúpil s ohnivým prejavom, tento Kapitol by bol prázdny,“ povedal.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Impeachment voči Trumpovi podporili v stredu všetci členovia Demokratickej strany, ktorá text obžaloby predložila. „Trump je schopný začať občiansku vojnu. Musí byť obžalovaný. Musí byť zastavený teraz!“ povedala demokratická kongresmanka zo štátu Kalifornia Maxine Watersová.

Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell naznačil, že určite neschváli zvolanie mimoriadneho zasadnutia Senátu. To znamená, že členovia Senátu sa znova nezídu skôr ako 19. januára, čo je deň pred slávnostnou inauguráciou nového demokratického prezidenta Joea Bidena. Ďalej uviedol, že sám sa ešte nerozhodol, ako zahlasuje vo veci impeachmentu prezidenta. Podľa agentúry AFP nevylúčil, že ústavnú žalobu voči odchádzajúcemu šéfovi Bieleho domu podporí.

Trump čelil impeachmentu prvýkrát v decembri 2019. Všetci republikáni vtedy hlasovali proti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet