Na hlavný obsah

Najvyšší súd v kauze zmenky preverí podpisy, vypočuje odborníčku na písmo

Súd pre epidemickú situáciu z pojednávania vylúčil verejnosť.

Najvyšší súd v kauze zmenky preverí podpisy, vypočuje odborníčku na písmo
Foto: TASR

Najvyšší súd SR (NS SR) bude v rámci utorkového (12. 1.) verejného zasadnutia v kauze miliónových zmeniek vypočúvať znalkyňu z oblasti písmoznalectva a oboznámi sa aj s listinnými dôkazmi. Pre médiá to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

Šanta uviedol, že NS SR neavizoval žiadne prekážky v konaní, preto dnes očakáva „hladký priebeh“ zasadnutia. Protistrana podľa jeho názoru so svojím odvolaním neuspeje. „Ja osobne som presvedčený o dôvodnosti svojho odvolania,“ dodal.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v kauze miliónových zmeniek vo februári 2020 uznal za vinných Mariána Kočnera a Pavla Rusko. Obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia, pričom Kočner má zaplatiť aj finančný trest vo výške 10 000 eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Kočner od Ruska a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli sfalšované.

Obžalovaný exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko po tom, ako ho po údajnom útoku kyselinou na nasledujúci deň zadržala polícia.Foto: TASR
Foto: TASR

Obaja odsúdení sa voči verdiktu o vine odvolali. Odvolanie podal aj Šanta, ktorý konkrétne pre Kočnera požaduje trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku. Pôvodne sa zasadnutie v tejto veci malo uskutočniť 10. a 11. novembra 2020, zrušili ho však pre epidemickú situáciu.

Ďalší termín NS SR určil na 15. a 16. decembra minulého roka. Rusko sa ale na zasadnutie nedostavil. Vtedy tvrdil, že ho v predvečer pojednávania napadol neznámy páchateľ kyselinou, ktorá mu následne poškodila zrak. Polícia ho na návrh prokurátora zadržala a NS SR následne rozhodol o jeho väzobnom stíhaní pre hrozbu úteku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko