Na hlavný obsah

Nedodávame vakcínu separatistom, bránia sa Rusi

Ukrajina doposiaľ neschválila žiadny typ vakcíny, Sputnik V odmieta.

Nedodávame vakcínu separatistom, bránia sa Rusi
Na ilustračnej snímke výroba ruskej vakcíny Sputnik V. Foto: TASR/AP

Rusko nedodáva svoju vakcínu Sputnik V proti koronavírusu separatistickým republikám na východe Ukrajiny. Oznámil to v sobotu (30. 1.) Ruský fond priamych investícií (RFPI). Podľa zdrojov z Donbasu totiž dodalo Rusko túto očkovaciu látku do proruskej separatistickej oblasti na východe Ukrajiny. Píše o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na donbaskú agentúru DAN.

Rodion Mirošnik, zástupca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) v tzv. kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny, podľa TASS uviedol, že do konca januára by mala LĽR dostať 65 000 dávok ruskej vakcíny Sputnik V a že Donecká ľudová republika (DĽR) očakáva 80 000 dávok. Ruské médiá správu dementovali.

Ukrajinský parlament v piatok (29. 1.) prijal návrh zákona, ktorý má urýchliť proces schvaľovania vakcín proti ochoreniu COVID-19 a ktorý zároveň zakazuje používanie vakcín vyrobených v Rusku. Ukrajinská vláda podľa agentúry Reuters vyhlásila, že vo februári očakáva dodávku 100 000 až 200 000 dávok vakcín od spoločností Pfizer a BioNTech na základe globálneho programu COVAX.

Ukrajina doposiaľ neschválila žiadny typ vakcíny, tamojšie úrady však opakovane tvrdia, že Kyjev neschváli používanie vakcín z Ruska, s ktorým má Ukrajina naštrbené vzťahy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet