Na hlavný obsah

Očkovanie na Slovensku sa rozbieha, fungujú ďalšie vakcinačné centrá

K boju proti koronavírusu sa pridali ďalšie nemocnice.

Očkovanie na Slovensku sa rozbieha, fungujú ďalšie vakcinačné centrá
Na snímke zdravotníčka počas očkovania proti ochoreniu COVID-19, s ktorým začali aj vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne v utorok 5. januára 2021. Foto: TASR

Vo štvrtok (7. 1.) ráno sa začalo s očkovaním aj v komárňanskej nemocnici. Medzi prvými bude zaočkovaný zdravotnícky personál. Ako informovala nemocnica, prvou zaočkovanou zdravotníčkou bola primárka hematologického oddelenia Enikö Radi. „Komárňanská nemocnica je v plnej miere pripravená na očkovanie, ktoré bude prebiehať pravidelne v závislosti od dodávania vakcín,“ oznámilo vedenie nemocnice.

Prvých zamestnancov zaočkovala vo štvrtok aj Nemocnica s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica, prvú vakcínu dostal riaditeľ nemocnice Igor Steiner.

„Dnes zaočkujeme prvých 100 zamestnancov. Predbežný záujem o očkovanie prejavilo asi 400 exponovaných z celkového počtu 960 zamestnancov nemocnice. Je predpoklad, že o očkovanie bude mať záujem väčšina zdravotníkov,“ skonštatoval Steiner. V nemocnici najskôr zaočkujú najrizikovejších zdravotníkov a od budúceho týždňa budú očkovať všetkých ostatných zamestnancov, ktorí majú záujem, vrátane ostatných zdravotníkov z mesta, prípadne z regiónu.

V Bojniciach uskladňujú aj vakcíny pre nemocnice na východe

Vakcinačné centrum po sviatku Troch kráľov otvorila aj Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach a začala s očkovaním tamojších zdravotníkov. Ako prvý dostal vakcínu proti ochoreniu COVID-19 lekár Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Marián Bridík. Bojnická NsP zároveň slúži ako logistické centrum pre nemocnice na východe krajiny.

Bojnickú nemocnicu vybral štát medzi prvé vakcinačné centrá na Slovensku. Stredisko bude slúžiť pre obyvateľov hornej Nitry.

„Záujem o očkovanie rastie. Záujem našich zamestnancov bol najskôr 15 až 20 percent a zrejme vplyvom médií a celej epidemickej situácie, ktorá sa zhoršila počas posledných dvoch týždňov, narástol na približne 50 percent,“ uviedol riaditeľ nemocnice Vladimír Vido.

Prvý dostal vakcínu proti ochoreniu COVID-19 lekár TSK, ktorý v nemocnici v Bojniciach i začínal. Rozhodnutie dať sa očkovať bolo podľa neho jasné. „Absolútne nechápem rôzne protiočkovacie tendencie u mnohých rodičov detí. Myslím, že veľkú úlohu v tom zohrávajú konšpiračné teórie a stránky na internete, ktoré šíria bludy,“ povedal Bridík.

Ľudia si podľa neho musia uvedomiť, že 20. storočie rovnako postihli ťažké epidémie, osýpky u detí alebo diftéria- záškrt a vďaka očkovaniu tieto choroby úplne vymizli a dnešná generácia ich už nepozná.

V nemocnici predpokladajú, že budú vedieť denne proti COVID-19 zaočkovať 200 ľudí. Zariadenie zároveň slúži ako logistické centrum. „Podarilo sa nám včas zakúpiť chladničky na vakcíny. Distribútor u nás zložil vakcíny aj pre nemocnicu v Poprade a fakultnú nemocnicu v Prešove,“ dodal riaditeľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko