Na hlavný obsah

Pandémia nepriala svadbám, manželstvo uzatvorilo o štvrtinu menej Slovákov

Obrat nastal s uvoľneným opatrení v auguste.

Pandémia nepriala svadbám, manželstvo uzatvorilo o štvrtinu menej Slovákov
Sobáš na Miestnom úrade Košice – Západ 24. apríla 2020 za prísnych hygienických opatrení počas pandémie koronavírusu. Foto: TASR

Pre pandémiu koronavírusu sa na Slovensku konalo vlani takmer o štvrtinu svadieb menej ako po minulé roky. K výraznému poklesu ich počtu došlo už počas prvej vlny a trend pokračoval aj na začiatku leta. V auguste sa počet svadieb nadpriemerne zvýšil, s príchodom druhej vlny opäť výrazne klesol.

Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR vstúpilo za prvých 10 mesiacov roku 2020 do manželstva 21 700 párov, čo je o 23 percent menej ako priemer za rovnaké obdobie v predošlých piatich rokoch. „Ešte treba počkať na dáta za november a december, tieto mesiace však aj v štandardných rokoch sú mesiacmi s nižším počtom sobášov, ktoré budú za rok 2020 určite ovplyvnené aj druhou vlnou pandémie,“ vysvetlila riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Najviac sa prepadli počty svadieb v apríli, konala sa len približne tretina sobášov v porovnaní s rovnakým obdobím za posledných päť rokov.

Letný nárast

Opačná situácia nastala v lete, keď dostali zelenú akcie v exteriéri s počtom hostí nad 100 ľudí. V auguste sa konalo viac ako 4 400 svadieb, teda o 12 percent viac ako bol päťročný priemer. Svadbám už tradične prial najviac september, uskutočnilo sa 4 850 osláv. Naopak, najmenej svadieb, len 571 sa konalo v marci.

Pre pandémiu si páry za deň svadby volili aj dni mimo víkendu. Okrem soboty, ktorá je tradične najobľúbenejším dňom pre uzavretie manželstva, sa konali svadby častejšie v piatok, ale aj vo štvrtok. Symbolické „áno“ za sledované obdobie najčastejšie zaznelo v Prešovskom kraji, kde sa konalo viac ako 3 600 svadieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko