Na hlavný obsah

Rijád ukázal projekt ekologického veľkomesta, stavať sa začne už v tomto roku

Projekt má vytvoriť takmer 400 000 pracovných miest.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán predstavil megaprojekt futuristického ekologického mesta, v ktorom podľa neho „nebudú autá, ulice, ani uhlíkové emisie“ a ľudia budú žiť v súlade s prírodou vďaka vysoko vyspelým technológiám. S výstavbou mesta, v ktorom má žiť milión ľudí, chce Rijád začať už tento rok v prvom štvrťroku. Ide o súčasť projektu nazývaného NEOM, ktorý korunný princ ukázal už v roku 2017. Teraz ale prvýkrát predstavil jeho konkrétnu podobu.

„Musíme zmeniť koncept konvenčného mesta na mesto futuristické,“ vyhlásil korunný princ Saudskej Arábie. Mesto The Line sa má ťahať v dĺžke vyše 170 kilometrov a jeho všetka infraštruktúra má byť podľa návrhov na stránkach projektu pod zemou. Nad zemou by sa mali ľudia iba prechádzať či jazdiť na bicykli v prírode.

Projekt The Line má vytvoriť 380 000 pracovných miest. Koľko bude stáť, korunný princ neuviedol.

The Line je súčasťou projektu NEOM, ktorý bin Salmán bez bližších podrobností predstavil v roku 2017 ako súčasť svojej Vízie 2030. Cieľom tohto plánu reforiem je vymaniť saudskoarabskú ekonomiku zo závislosti na rope. NEOM, ktorého názov je zloženina s významom „nová budúcnosť“, má zahŕňať aj priemyselné a logistické zóny a tiež letisko, ktoré má byť jedným z najväčších na svete. To všetko má byť vybudované na 26 500 kilometroch štvorcových na severozápade Saudskej Arábie na pobreží Červeného mora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet