Na hlavný obsah

Rusko a Irán vyzývajú na záchranu jadrovej dohody

Nádeje vkladajú do nového prezidetna USA Bidena.

Rusko a Irán vyzývajú na záchranu jadrovej dohody
Na snímke cvičná strela iránskych Revolučných gárd. Foto: SITA/AP

Rusko a Irán v utorok (26. 1.) na rokovaniach ministrov zahraničných vecí oboch krajín apelovali na „záchranu“ jadrovej dohody s Iránom z roku 2015, informovala agentúra AFP.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v Moskve pred začatím rozhovorov uviedol, že „jedna z najnaliehavejších tém je úloha zachrániť Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA)“. Pod týmto názvom je známa jadrová dohoda z roku 2015, ktorú uzavreli USA, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf sa zase poďakoval Moskve za úsilie „zachrániť JCPOA od rizík a obáv, ktoré vzrástli po tom, čo Spojené štáty (od dohody) odstúpili“, a za „konštruktívny a zásadový“ postoj voči tejto dohode.

Išlo o prvé rokovania Teheránu a Moskvy odkedy sa Joe Biden stal novým prezidentom USA. Jeho zvolenie podľa AFP zvýšilo šance, že sa túto prelomovú zmluvu podarí zachrániť po tom, čo predošlá administratíva Donalda Trumpa v roku 2018 od predmetnej dohody jednostranne odstúpila.

Dohoda zaväzuje Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity.

Spojené štáty po odstúpení od dohody na Irán uvalili sériu vlastných, prísnejších sankcií. Irán na ne reagoval niekoľkonásobným porušením jadrovej dohody. Iránska vláda naznačila pripravenosť rokovať s Bidenom, ten to však podmienil tým, že Irán sa vráti k prísnemu dodržiavaniu svojich záväzkov vyplývajúcich z dohody. Teherán však požaduje od Washingtonu, aby najprv zrušil všetky sankcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet