Na hlavný obsah

SaS ostáva vo vláde. Sulík reagoval na invektívy od premiéra

Odmietol vinu za smrť 4 300 ľudí prezentovanú Matovičom.

SaS ostáva vo vláde. Sulík reagoval na invektívy od premiéra
Na snímke exminister hospodárstva a predseda strany SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Predstavitelia koaličnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) stoja za jej predsedom Richardom Sulíkom a vyhlásili, že ostávajú v koalícii. Mrzia ich však mediálne výstupy hnutia OĽANO a najmä premiéra Igora Matoviča. „Pôsobia tak, akoby najväčším súperom OĽANO neboli Smer a Hlas, ale SaS,“ povedal vo štvrtok (14. 1.) poslanec za liberálov Roman Foltin. Strana vyzvala premiéra, aby dodržiaval koaličnú dohodu a aby sa koaliční partneri vzájomne verejne nekritizovali.

Vicepremiér a minister hospodárstva Sulík najskôr nechcel reagovať na útoky predsedu vlády, situácia sa ale podľa neho vyhrotila tak, že mlčanie je kontraproduktívne. „Veľa jeho útokov je cez čiaru a prekvapili ma, viaceré veci sú čisté nepravdy, ktoré boli inak a vieme to obaja,“ povedal.

Zopakoval, že neposielal Matovičovi žiadne odkazy o tom, že rozbije koalíciu. Smerom k nákupu antigénových testov od firmy RapiGen, ktorými by premiér „neotestoval ani psa“, sa vyjadril, že ich mal pred prvým celoplošným testovaním na Slovensku na starosti rezort zdravotníctva. Podľa Sulíka je testov na Slovensku stále dosť a aj bude.

Zároveň odmieta vinu za smrť 4 300 ľudí, ktorých Matovič prezentoval v grafe. „To sa dotýka trestnoprávnej roviny a spĺňa skutok ohovárania,“ podotkol. Trestné oznámenie na premiéra sa však podať nechystá.

Sulík vyhlásil, že SaS nepodporí povinné testovanie u veľkých zamestnávateľov, lebo je to v rozpore so zákonom a nemali by sa zaťažovať ďalšími povinnosťami. „Pripravujeme spolu s nimi návrh, ako postupovať. Zamestnávateľ, ktorý sa do testovania rozhodne ísť, dostane testy a bude finančne kompenzovaný. Podporujeme aj plošné testovanie, pokiaľ sa bude realizovať cez zvýšenie kapacity mobilných odberových miest,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko