Na hlavný obsah

Štát nás neberie vážne, tvrdia mestá. Z rokovania krízového štábu sú sklamané

Odkomunikovanie výsledkov testovania považujú za zmätočné.

Štát nás neberie vážne, tvrdia mestá. Z rokovania krízového štábu sú sklamané
Na snímke prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček. Foto: TASR

Únia miest Slovenska (ÚMS) vyjadrila sklamanie s výsledkom stredajšieho (27. 1.) rokovania ústredného krízového štábu. Zástupcovia miest sú šokovaní, že štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov a domnievajú sa, že súčasnú situáciu nemá vôbec pod kontrolou. Únia považuje aktuálne dianie za mimoriadne nejasné a frustrujúce.

„Vládne tu chaos a frustrácia. My jednoducho nevnímame, že štát dostatočne reflektuje na odporúčania odborníkov a sme zmätení. Nevieme, čo nás čaká. Mestá však stoja za svojimi obyvateľmi v dobrom aj v zlom a chceme, aby vnímali, že sme tu pre nich. Snažíme sa zo všetkých síl reagovať na súčasnú, mimoriadne náročnú a vyčerpávajúcu situáciu zodpovedne. Všetci sme už unavení, máme toho dosť, no hlavu hore, musíme vydržať. Spoločne to zvládneme,“ vyhlásil prezident ÚMS Richard Rybníček.

Zástupcovia členských miest sa zároveň jednoznačne ohradili voči nekorektnej a zmätočnej komunikácii výsledkov skírningového testovania. „Apelujeme na to, že je nutné, aby vychádzala z finálnych a overených údajov tak, aby nedochádzalo ku dezinformáciám a zmätočným reakciám,“ zhodli sa.

Necítia sa ako rovnocenní

ÚMS ďalší celoslovenský skríning utvrdil v názore, že testovanie je mimoriadne náročné ekonomicky, ľudsky aj organizačne a bez zástupcov miest a samospráv by štát ďalší takýto projekt nedokázal zrealizovať.

„Žiadame predsedu vlády, aby prehodnotil svoju rétoriku na adresu miest a samospráv a bral nás ako relevantných a rovnocenných partnerov, bez ktorých nie je možné riešiť žiadnu krízu,“ dodala ÚMS.

V týchto ťažkých chvíľach považuje za kľúčové predovšetkým korektnú spoluprácu, aby sa všetci dokázali maximálne sústrediť na efektívne riešenia tejto mimoriadne náročnej krízy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko