Na hlavný obsah

Stretávali sa v nej Tolkien a Lewis. Slávnu krčmu v Oxforde položila koronakríza

Po prvý raz ju otvorili v roku 1566.

Stretávali sa v nej Tolkien a Lewis. Slávnu krčmu v Oxforde položila koronakríza
Historickú oxfordskú krčmu Lamb and Flag pre pandémiu zatvoria. Foto: Twitter / Lamb and Flag

Historickú krčmu, ktorá bývala obľúbeným miestom stretávania sa spisovateľov, akademikov i študentov Oxfordskej univerzity, po viac ako 450 rokoch pre pandémiu koronavírusu zatvoria. Správu priniesla BBC.

Krčmu s názvom Lamb & Flag (Baránok & Vlajka) svojho času navštevoval aj autor legendárnej knižnej trilógie Pán Prsteňov J. R. R. Tolkien, ale aj C. S. Lewis či Thomas Hardy. Prevádzku otvorili v roku 1566 v centre mesta, neskôr v roku 1613 ju presunuli na ulicu St Giles, kde zotrvala dodnes.

Náročný rok pandémie

Vzhľadom na to, že je vo vlastníctve St. John’s College –  jednej z fakúlt Oxfordskej univerzity, po stáročia bola centrom akademického života.

Zástupca rektora fakulty pre hospodárske a správne veci Steve Elston uviedol, že krčma bola „ťažko zasiahnutá pandémiou“, a preto 31. januára zatvorí svoje dvere.

„Napriek maximálnemu úsiliu personálu a po zvážení všetkých možností, ako ju udržať otvorenú, čísla za posledných dvanásť mesiacov ukázali, že krčma nie je v súčasnosti finančne životaschopná,“ zdôvodnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet