Na hlavný obsah

Trump plní svoje sľuby, stiahol stovky vojakov z Afganistanu aj Iraku

Odsunom vojakov bol zrejme porušený zákon.

Trump plní svoje sľuby, stiahol stovky vojakov z Afganistanu aj Iraku
Na snímke vojaci USA v roku 2004 pred jedným z palácov bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna. Z paláca sa neskôr stala základňa americkej armády. Foto: SITA/AP

Americká armáda splnila k piatku (15. 1.) cieľ zníženia počtu svojich vojakov v Afganistane na približne 2 500. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej je najnovší odsun zrejme porušením zákazu prijatého na poslednú chvíľu Kongresom Spojených štátov.

Prezident Donald Trump, ktorý nariadil odsun v novembri, vo štvrtok (14. 1.) uviedol, že počty amerických vojakov v Afganistane dosiahli 19-ročné minimum, hoci presnejšie čísla neposkytol. Vlani vo februári jeho vláda uzavrela s afganským radikálnym hnutím Taliban dohodu o postupnom úplnom stiahnutí amerických jednotiek z krajiny do mája 2021.

Nie je zatiaľ jasné, ako bude v tejto záležitosti postupovať nadchádzajúca vláda USA. Novozvolený prezident Joe Biden sa vyslovoval za ponechanie menšej protiteroristickej misie v Afganistane, aby sa zaistilo, že extrémistické skupiny ako al-Káida odtiaľ nebudú môcť organizovať útoky na Spojené štáty.

Trump v krátkom vyhlásení zopakoval svoje želanie úplne ukončiť vojenskú prítomnosť v Afganistane. „Vždy budem zaviazaný skončiť nekonečné vojny,“ uviedol v súvislosti s konfliktami v Afganistane od roku 2001 a v Iraku po veľkú časť obdobia od roku 2003.

Vojakov stiahli aj napriek zákazu

Trump v krátkom štvrtkovom vyhlásení zopakoval svoje želanie úplne ukončiť vojenskú prítomnosť v Afganistane. „Vždy budem zaviazaný skončiť nekonečné vojny,“ uviedol v súvislosti s konfliktami v Afganistane od roku 2001 a v Iraku po veľkú časť obdobia od roku 2003.

Hoci vysokopostavení armádni predstavitelia varovali pred rýchlym sťahovaním vojakov z Afganistanu, úradujúci minister obrany Christopher Miller 17. novembra oznámil, že Trumpovo nariadenie zrealizuje. V posledných niekoľkých týždňoch tak USA z krajiny odsunuli vyše 1 500 vojakov. Počet amerických vojakov v Iraku sa na Trumpov pokyn v rovnakom čase znížil z 3 000 na 2 500.

Proti Trumpovmu rozhodnutiu sa postavila aj časť členov Kongresu vrátane jeho republikánov. V Kongrese prijali zákon o výdavkoch rezortu obrany, ktorý vstúpil do platnosti 1. januára. Tento zákon výslovne zakázal použiť peniaze z tohto, alebo vlaňajšieho rozpočtu buď na zníženie počtu vojakov v Afganistane pod 4 000, alebo pod úroveň z dňa vstupu zákona do platnosti. Trump tento zákona vetoval, obe komory Kongresu však jeho veto prelomili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet