Na hlavný obsah

V Paríži sa kvôli záchrane druhov planéty zídu svetoví lídri

Summit má byť novým impulzom pre riešenie klimakrízy.

V Paríži sa kvôli záchrane druhov planéty zídu svetoví lídri
Slon v národnom parku Kaziranga východne od indického mesta Gauhátí. Foto: TASR

Svetoví lídri vyjadrili nádej, že pondelňajší (11. 1.) summit Jedna planéta zameraný na ochranu biodiverzity organizovaný Francúzskom, OSN a Svetovou bankou v Paríži bude novým impulzom pre riešenie klimatickej krízy a zhoršovania životného prostredia.

Na summite, ktorý sa koná prevažne online, sa má zúčastniť nemecká kancelárka Angela Merkelová, britský premiér Boris Johnson, generálny tajomník OSN António Guterres, ako aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová spolu s najvyššími predstaviteľmi medzinárodných organizácií.

Summit Jedna planéta, ktorý sa mal pôvodne konať v prístavnom meste Marseille na juhu Francúzska minulý rok, odložili v súvislosti s pandémiou koronavírusu.  

Organizátori summitu, ktorý je súčasťou Svetového dňa prírody, uviedli, že nový rok poskytuje nové príležitosti na zintenzívnenie úsilia v boji proti globálnemu otepľovaniu. Rokovania v Paríži podľa nich odštartujú rok klimatickej diplomacie, ktorý vyvrcholí klimatickým summitom OSN COP26 v novembri v škótskom Glasgowe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet