Na hlavný obsah

V šachte sú prekážky. Uviaznutí baníci môžu čakať na záchranu vyše dva týždne

Do záchrannej akcie je zapojených asi 600 ľudí.

Čínski baníci, ktorých v nedeľu 10. januára uväznil pod zemou výbuch, budú možno musieť čakať niekoľko dní, než sa k nim dostanú záchranári. Dôvodom sú prekážky v šachte, ktorou chcú záchranári dostať baníkov na povrch.

„Na uvoľnenie cesty k baníkom môže byť potrebných ešte 15 dní,“ povedal v ústredí záchranných operácií Kung Chaj-tchao, predstaviteľ mesta Jen-tchaj. „Asi 350 metrov pod povrchom je cesta zablokovaná 100 metrov silnú prekážkou,“ dodal. Jeden z 12 preživších baníkov, ktorí o sebe dali vedieť pred niekoľkými dňami, počas záchranných prác zomrel. Jedenásť ich je stále nažive, ďalších desať je nezvestných.

Nešťastie sa stalo v zlatej bani neďaleko mesta Jen-tchaj v provincii Šan-tung na východe krajiny. V podzemnej pasci, viac ako 600 metrov od vstupu do šachty, uviazlo 22 ľudí. Výbuch vážne poškodil prístup na dno bane a komunikačné káble. Záchranári ale tento týždeň začuli údery do potrubia, ktorými baníci dávali najavo, že sú stále nažive. Následne baníkom spustili do podzemia jedlo, výživné tekutiny a lieky.

Baníci poslali záchranárom ručne písaný odkaz, v ktorom žiadali, aby záchranné tímy pokračovali vo svojom úsilí a snažili sa k nim dostať. Jeden z baníkov, ktorý utrpel úraz hlavy a bol v kóme, však zomrel. Záchranným zložkám robí tiež starosti vzostup hladiny spodných vôd.

Do záchrannej akcie je zapojených asi 600 ľudí. Na mieste čaká 25 sanitiek, neurochirurgovia, traumatológovia, psychológovia či výživoví experti. Záchranári pokračujú vo vŕtaní nových šácht, ktorými by sa dostali k mužom uväzneným v strednej časti bane. Jedna zo šácht s priemerom 711 milimetrov by mala poslúžiť na ich vyzdvihnutie.

Príčiny explózie zatiaľ nie sú známe. Nešťastia v čínskych baniach bývajú časté, pretože mnohokrát tam nedodržiavajú bezpečnostné predpisy. Podľa čínskych úradov zahynulo v roku 2020 pri banských nešťastiach 573 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet