Na hlavný obsah

Vakcín bude v EÚ viac ako dosť, zníženie kapacít Pfizeru by malo trvať iba do konca týždňa

Do leta má Komisia plán zaočkovať 70 % dospelej populácie.

Vakcín bude v EÚ viac ako dosť, zníženie kapacít Pfizeru by malo trvať iba do konca týždňa
Zdravotníčka drží ampulku s vakcínou vo vakcinačnom centre počas vakcinácie zdravotníkov proti ochoreniu COVID-19 v miestnej nemocnici v Drážďanoch. Foto: TASR/AP

Európska komisia sa drží plánu zaočkovať do konca leta 70 % dospelej populácie v rámci EÚ, potvrdil pred štvrtkovým (21. 1.) online samitom lídrov členských štátov slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. „Všetci si uvedomujeme, že je to veľmi ambiciózny cieľ. Zaočkovanie 70 % dospelej populácie do konca leta je zároveň jedinou reálnou cestou, ako sa z tejto situácie dostať,“ uviedol Šefčovič. Zároveň má Únia plán do konca marca zaočkovať 80 % zdravotníkov a obyvateľov nad 80 rokov.

Proti koronavírusu sa neočkuje ešte ani mesiac a tempo očkovania v jednotlivých krajinách je rôzne. „Niektoré krajiny zaočkovali 0,5 % svojich obyvateľov, tie najlepšie viac ako 2 %,“ zhodnotil eurokomisár.

Úniou minulý týždeň rezonovali obavy zo spomalenia celého procesu pre zníženie dodávok vakcín od konzorcia Pfizer a BioNTech. Zníženie produkcie v belgickej fabrike spoločnosti bolo podľa Šefčoviča len dočasné a jeho dôvodom bolo navyšovanie výrobnej kapacity. Skončí sa tento týždeň a „navyše má dôjsť k výraznému zvýšeniu produkcie vakcín,“ dodal.

Na spoločný nákup vakcín by mohli členské štáty EÚ nadviazať aj zdieľaným postupom pri očkovaní svojich obyvateľov, uviedol Šefčovič. Únia preto vypracuje príklady dobrej praxe, ich súčasťou bude aj odporúčanie mať okrem základného zoznamu prihlásených na očkovanie aj rezervný zoznam v prípade, že sa niekto nedostaví. Malo by sa tak predchádzať znehodnocovaniu vakcín. Konkrétne pravidlá očkovania už budú mať krajiny vo svojich rukách, Úniu by mali ale dvakrát týždenne informovať o počte dodaných vakcín a zaočkovaných osôb.

Prebytok vakcín ako pomoc chudobnejším krajinám

Slovensko bude mať k dispozícii viac vakcín, ako potrebuje, informoval v stredu (20. 1.) premiér Igor Matovič (OĽANO). Podľa europoslanca Martina Hojsíka (PS) by práve toto malo byť príležitosťou ukázať, že Slovensko ako krajina EÚ vie pomôcť chudobnejším krajinám tak, že im prebytočné vakcíny daruje. Podľa zmlúv, ktoré s dodávateľmi uzavrela Európska komisia, to ale vyzerá tak, že pred darovaním si krajiny budú musieť od dodávateľa na to pýtať povolenie, podotkol Hojsík.

Šefčovič ubezpečil, že pomoc susedom a chudobným krajinám mali členovia Komisie na zreteli od začiatku rokovaní o vývoji a nákupe očkovacích látok. Únia, ktorej sa podarilo zakontrahovať 2,3 miliardy vakcín, chce podľa neho v prípade pomoci tretím krajinám postupovať spoločne „a je to na lídroch, s akým množstvom vakcín sú ochotní sa podeliť.“ Aj o tejto téme majú lídri rokovať na štvrtkovom samite, dodal.

Európska komisia sa aktuálne zaoberá aj problematikou očkovacích pasov, ktoré by zaočkovaným ľuďom zjednodušili cestovanie po svete. Túto tému chce uzavrieť do konca januára s tým, že navrhne možnosti digitálnej verzie očkovacích preukazov, ako aj potvrdení o testovaní. Šefčovič upozornil, že využívanie očkovacieho preukazu na iné ako medicínske účely prichádza do úvahy až po tom, ako bude zaočkovaná kritická masa dospelých v celej EÚ. „Je dôležité, aby sme sa navzájom nediskriminovali a dá sa očakávať, že v budúcnosti sa nebude dať dostať do niektorých krajín bez očkovania,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko