Na hlavný obsah

Vallo: Bratislava zvýši počet mobilných odberných miest, vzniknú aj drive-in stánky

Karlova Ves ustúpila od objednávkového systému.

Vallo: Bratislava zvýši počet mobilných odberných miest, vzniknú aj drive-in stánky
Na snímke primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo. Foto: TASR

Bratislava bude mať počas skríningového testovania na koronavírus zriadených celkovo 290 odberných miest. Potvrdil to vo štvrtok (21. 1.) primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Na testovanie obyvateľov bude k dispozícii 250 000 antigénových testov a šesť drive-in stánkov, ktoré budú fungovať do utorka (26. 1.) vždy do 22.00 h. „Sme pripravení vytvoriť čo najmenšiu bariéru, a preto sme vytvorili čo najviac odberných miest. Ľudia by nemali byť v strese, všetci budú mať možnosť sa otestovať,“ povedal Vallo s tým, že momentálne je otvorených 26 odberných miest.

Doplnil, že Dopravný podnik Bratislava (DPB) tiež dá k dispozícii 50 autobusov mestským častiam, ktoré poslúžia ako odberné miesta. Informácie k testovaniu v Bratislave budú v priebehu štvrtka dostupné na webovej stránke covid.bratislava.sk, kde si ľudia môžu overiť, či sa dá na odberné miesto objednať.

Keď vláda ohlásila testovanie, boli podľa Valla hneď vybookované termíny v zriadených mobilných odberných miestach (MOM). Starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová podotkla, že táto mestská časť ustúpila od objednávkového systému, lebo „je istým spôsobom zraniteľný a ľudia ho nerešpektujú. Uprednostnili sme zvýšenie počtu MOM o ďalších 15 miest.“

Spolu s Vallom zároveň vyzvali ľudí, ktorí sú na home office, aby ostali doma a nevystavovali sa ďalšiemu riziku, keďže nebudú potrebovať certifikát s negatívnym výsledkom na to, aby mohli chodiť do práce. Na otázku, či sa mesto nebojí dopravných zápch pri drive-in miestach, Čahojová reagovala, že mimobratislavských obyvateľov bude odkláňať dopravná polícia, od ktorej má Karlova Ves prisľúbenú spoluprácu. „Hlavné cesty budú dostatočne priechodné,“ uzavrela.

Vallo dodal, že hrozí neovládateľná situácia medzi ľuďmi bez domova. „Kapacitu karanténneho mestečka sme navýšili na 100, ale hrozí, že ich veľmi rýchlo naplníme. Ide o to, že títo ľudia nemajú kde byť v karanténe, chceme im pomôcť. O pomoc sme poprosili aj štát,“ spresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko