Na hlavný obsah

Veľká Británia bude očkovať nonstop, chce poraziť rýchlo sa šíriaci koronavírus

S návrhom prišiel premiér Boris Johnson.

Veľká Británia bude očkovať nonstop, chce poraziť rýchlo sa šíriaci koronavírus
Britský premiér Boris Johnson sa prizerá očkovaniu očkovacou látkou od Pfizer a BioNTech v Londýne. Foto: SITA/AP

Nové prípady nákazy koronavírusom v Británii pribúdajú, kráľovstvo chce preto očkovať 24 hodín denne. V parlamente to v stredu (13. 1.) uviedol premiér Boris Johnson, podľa ktorého sa začne s nonstop prevádzkou očkovacích centier „tak rýchlo, ako to bude možné“. Intenzívnejšiu vakcinačnú kampaň podľa neho brzdí nedostatok vakcín.

V niektorých častiach krajiny sú nemocnice aktuálne pred kolapsom. Príčinou je tiež šírenie novej mutácie koronavírusu, ktorá sa podľa odborníkov šíri značne rýchlejšie, než pôvodný variant.

Počet nových infikovaných na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní je v Británii na hodnote takmer 600. V Londýne je to ale viac než 1 000, pripomína agentúra DPA. Len v hlavnom meste v stredu počet úmrtí s ochorením COVID-19 prekonal hranicu 10 000. Podľa Johnsona krajina v tomto čase prechádza „najťažším obdobím“ a východiskom z neho je práve očkovanie.

Britská vláda chce do polovice februára zaočkovať prvou dávkou vakcíny 15 miliónov obyvateľov najviac ohrozených nákazou koronavírusom. Druhá dávka sa bude podávať až po 12 týždňoch. Vakcínu zatiaľ dostalo 2,4 milióna ľudí. Takmer 400 000 ľudí už dostalo aj druhú dávku, ktorá podľa výrobcu zaručuje najvyššiu ochranu pred ochorením COVID-19.

Pacienti sa presunú z nemocníc do hotelov

V stredu sa objavila aj informácia o tom, že britské zdravotníctvo zrejme presunie pacientov do hotelov, aby zmiernilo tlak na nemocnice zápasiace s narastajúcim počtom hospitalizovaných.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock v stredu povedal, že Národná zdravotná služba posudzuje rôzne spôsoby, ako znížiť záťaž na nemocnice. Jednou možnosťou je aj presťahovanie pacientov do hotelov, ak to bude vhodné. O diskusii o tomto návrhu informoval ako prvý denník The Guardian.

„Urobíme to len vtedy, ak to bude pre niekoho klinicky tá správna vec,“ uviedol Hancock pre stanicu Sky News. „V niektorých prípadoch ľudia nepotrebujú byť na nemocničnom lôžku,“ dodal.

V Británii si pandémia koronavírusu vyžiadala najviac obetí v celej Európe, v dôsledku nákazy tam už umrelo vyše 83 000 ľudí. Počet obsadených nemocničných lôžok s pacientmi chorými na COVID-19 v krajine stále stúpa. Nemocnice v Anglicku teraz liečia o 55 percent viac prípadov ochorenia COVID-19 než počas prvého vrcholu pandémie vlani v apríli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet