Na hlavný obsah

ZMOS žiada rozšírenie zoznamu osôb na prednostné očkovanie

Rýchlejšie očkovanie chce pre úradníkov aj mestských policajtov.

ZMOS žiada rozšírenie zoznamu osôb na prednostné očkovanie
Zdravotník si napĺňa injekčnú striekačku očkovacou látkou. Foto: SITA/AP

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada rozšírenie skupiny osôb v rámci skoršieho očkovania proti COVID-19. Predseda združenia Branislav Tréger sa už v tejto súvislosti obrátil listom na premiéra Igora Matoviča (OĽANO). ZMOS zároveň požaduje členstvo v Pandemickej komisii vlády SR, informoval Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS.

V súvislosti s očkovaním akceptuje a rešpektuje prioritizáciu ľudí pôsobiach v kritickej infraštruktúre, keďže to vníma ako „kľúčovú tepnu“ hospodárskeho, sociálneho, zdravotníckeho aj ekonomického života. Združenie však navrhuje rozšíriť cieľovú skupinu ľudí určených na prednostné očkovanie o skupinu štatutárnych predstaviteľov verejnej správy, príslušníkov obecných a mestských polícií i štatutárnych predstaviteľov organizácií zriadených miestnou územnou samosprávou a samosprávnymi krajmi.

Združenie je presvedčené, že aj táto skupina osôb vytvorí prostredie na to, aby boli minimalizované hroziace riziká pri zvládaní ich povinností v náročnej epidemiologickej situácii. Argumentuje s prihliadnutím na to, že pôsobí v rámci krízového riadenia a plní operatívne úlohy v súvislosti s ochranou zdravia a majetku, zabezpečuje tiež prenesený výkon štátnej správy a mnohé ďalšie nezastupiteľné úlohy.

ZMOS sa zároveň zapojilo do medzirezortného pripomienkového konania k návrhu Štatútu Pandemickej komisie vlády SR. V rámci neho žiada doplniť za člena tejto komisie svojho zástupcu. „ZMOS je najväčšia nevládna organizácia združujúca, zastupujúca a reprezentujúca mestá, obce a mestské časti v Slovenskej republike ako právnické osoby, združujeme viac ako 95 % miest a obcí na Slovensku. Preto jej zastúpenie bude výrazným prínosom pre činnosť komisie, transfer poznatkov a zodpovednú participáciu na tvorbe rozhodnutí,“ odôvodňuje predseda združenia Tréger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko