Na hlavný obsah

Brannobezpečnostný výbor zaujímala najmä Lučanského korešpondencia

Členovia výboru sa pýtali ministra vnútra aj policajného prezidenta.

Brannobezpečnostný výbor zaujímala najmä Lučanského korešpondencia
Komisia skúmajúca okolnosti úmrtia policajného exprezidenta Milana Lučanského pred vchodom do Ústavu na výkon trestu a odňatia slobody v Prešove. Foto: TASR

Okolnosti smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského boli témou utorkového (2. 2.) Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Členovia výboru smerovali väčšinu svojich otázok na prokurátora Petra Kysela, ktorý dozoroval prípad generála Lučanského.

„Boli to otázky týkajúce sa udalostí okolo smrti pána Lučanského vyplývajúce z činnosti komisie a jej návštev v nemocnici v Trenčíne a v Prešovskej väznici,“ povedal po zasadnutí výboru minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Členov výboru zaujímali najmä detaily v súvislosti s korešpondenciou a kontaktom zosnulého s rodinou či advokátom. „Tento výbor bol zameraný na procesné úkony, o ktorých nás mohli informovať pán prokurátor Kysel a pán policajný prezident Kovařík. Viac-menej sa to týkalo korešpondencie, kontaktu s rodinou a podobných záležitostí. Boli tam niektoré detailné záležitosti, ktoré sa nedali zodpovedať na mieste a bolo nám prisľúbené, že nám budú dodané,“ uviedol po skončení výboru jeho predseda Juraj Krúpa (OĽANO).

Väčšinu otázok výboru smeroval na prokurátora. „Myslím si, že ten ich zodpovedal pomerne komplexne a k spokojnosti všetkých zúčastnených. Sú tam aj veci, ktoré budú ešte ďalej predmetom zisťovania v rámci fungujúcej komisie,“ skonštatoval Mikulec a dodal, že prokurátor nemohol vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie zodpovedať všetky otázky výboru.

„Otázky boli kladené veľmi fundovaným spôsobom a smerovali iba k tomu, či nedošlo k narušeniu spôsobu vykonávanej väzby,“ dodal policajný prezident Kovařík.

Krúpa nemá v záujme vytvárať „politických väzňov“

Smer-SD avizoval, že by bol rád, keby bol brannobezpečnostný výbor zvolaný aj v súvislosti s nedávnym incidentom väzobne stíhanej Moniky Jankovskej. Krúpa k tomu uviedol, že to v pláne nemá a v takomto prípade má pocit, že sa vytvára „aura politických väzňov“.

„Keď dôjde k nejakému pokusu o samovraždu, sebapoškodzovaniu alebo niečomu podobnému, tak tieto úkony preberá Zbor väzenskej a justičnej stráže a v prípade, že je to nejaká komplikovanejšia udalosť, spolupracuje s inšpekciou,“ vysvetlil štandardný proces vyšetrovania podobných prípadov Krúpa s tým, že takéto prípady sa vyšetrujú v zrýchlenom konaní. Smrť Lučanského začala podľa neho vyšetrovať inšpekcia a neskôr vznikla špeciálna komisia, pretože bol bývalým policajným prezidentom a teda bol „exponovanou osobou“.

Krúpa si myslí, že je dôležité zachovať aj princíp rovnosti voči všetkým obvineným alebo odsúdeným, ktorí uskutočnia podobný čin. „Otázka je: budeme vyšetrovať len tých exponovaných a zvolávať výbory, alebo sa budeme takto venovať každému? Buď sa budeme venovať všetkým rovnako, alebo si budeme vyberať nejakých VIP,“ dodal Krúpa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko