Na hlavný obsah

Čína chce pomáhať krajinám strednej a východnej Európy s vývojom vakcín

Čínske záujmy spôsobili obavy Nemecku i Francúzsku.

Čína chce pomáhať krajinám strednej a východnej Európy s vývojom vakcín
Na archívnej snímke z 23. októbra 2020 čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čína ponúka krajinám strednej a východnej Európy spoluprácu pri vývoji vakcín proti koronavírusu. V utorok (9. 2.) to vyhlásil prezident Si Ťin-pching.

Srbsko už jeden milión kusov čínskych vakcín získalo a s Maďarskom krajina na ich vývoji spolupracuje, uviedol prezident podľa štátnej tlačovej agentúry Sin-chua. Takúto spoluprácu s ďalšími krajinami Peking „aktívne zváži“, povedal v rámci summitu krajín strednej a východnej Európy s Čínou.

Lepšia spolupráca v poľnohospodárstve

Si Ťin-pching uviedol, že Čína plánuje z regiónu strednej a východnej Európy v najbližších piatich rokoch doviezť farmárske a iné produkty za viac ako 170 miliárd amerických dolárov. „Potrebujeme prehĺbiť spoluprácu v oblasti poľnohospodárstva,“ citovala ho agentúra Sin-chua.

Prezident tiež vyjadril podporu plánu šanghajskej Univerzity Fu-tan na založenie kampusu v Maďarsku.

Čínsky dôraz na región strednej a východnej Európy vyvolal vo Francúzsku, Nemecku a ďalších západoeurópskych krajinách obavy zo snahy Pekingu politicky rozdeliť Európsku úniu, informuje agentúra AP. K hľadaniu nových obchodných príležitostí Peking motivuje aj colná vojna s Washingtonom a snaha znížiť závislosť od obchodu s USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet