Na hlavný obsah

Eckhoffová berie zlato aj v stíhačke, Fialková si dobré umiestnenie odpálila v stojke

Slovenka do cieľa dobehla na 41. priečke.

Eckhoffová berie zlato aj v stíhačke, Fialková si dobré umiestnenie odpálila v stojke
Na snímke Nórka Tiril Eckhoffová víťazí v stíhačke na 10 km na 52. majstrovstvách sveta v biatlone v slovinskej Pokljuke. Foto: TASR/AP

Nórka Tiril Eckhoffová si vybojovala na 52. majstrovstvách sveta v biatlone zlato po mixe a šprinte aj v nedeľňajšej (14. 2.) stíhačke na 12,5 km. Do cieľa prišla sama s náskokom 17,3 sekundy pred Rakúšankou Lisou Theresou Hauserovou, bronzovú medailu si vybojovala Anais Chevalierová-Bouchetová z Francúzska (+33,0 s). Záver pretekov vôbec nevyšiel Slovenke Paulíne Fialkovej, ktorá minula na druhej stojke všetkých päť terčov a prepadla sa z 12. až na 41. miesto.

Ako prvá vybehla na trať víťazka šprintu Eckhoffová, ktorá mal k dobru náskok 12 s pred Chevalierová-Bouchetová a 14 pred Hannou Solovou. Fialková vyštartovala s mankom 70 sekúnd na 13. mieste. Na úvodnej ležke strieľala bez chyby a posunula sa o priečku vyššie. Na čele sa usadila Chevalierová-Bouchetová, ktorá trafila všetky terče, Eckhoffová minula jeden, no strácala len 17 sekúnd. Za ňou išli „čisté“ Marte Olsbuová Röiselandová, Hanna Öbergová a Franziska Preussová. Solová sa prepadla na siedme miesto, Fialková išla v početnej skupine, kde boli napríklad Hauserová či Dorothea Wiererová a v nej prišla aj na druhú streľbu.

Chevalierová-Bouchetová na ňu dorazila už len pár sekúnd pred Eckhoffovou a tentokrát si pozície vymenili. Nórka vybielila všetkých päť terčov, Francúzka išla na trestné kolo a na svoju súperku strácala 18 sekúnd. Za ňou išli Olsbuová Röiselandová, Preussová a Denise Herrmannová, Fialková zvládla aj druhú položku bez chyby a posunula sa na 11. miesto so stratou 1:01 min na líderku.

Pred treťou streľbou sa zdvihol vietor, Eckhoffová odstrieľala rýchlo, no s jednou chybou, Chevalierová-Bouchetová bola presnejšia a posunula sa späť do vedenia. Jej náskok pred Nórkou však bol len 0,6 s a o chvíľu oň prišla. Na tretiu pozíciu sa posunula Herrmannová, za ňou nasledovali Olsbuová Röiselandová, Wiererová, Hauserová a Ingrid Landmark Tandrevoldová. Paulína Fialková prvýkrát minula, keď nesklopila druhý terč a klesla na 12. miesto so stratou 1:15,6 min.

Pred záverečnou stojkou sa Eckhoffová vďaka výbornej bežeckej forme odpútala od svojej súperky a mala niekoľkosekundový náskok, ktorý si priniesla až na strelnicu. Na nej sa líderka svetového pohára nemýlila, kým jej súperka áno, a tak si vybojovala tretie zlato v tretích pretekoch na tohtoročných majstrovstvách sveta. Chevalierová-Bouchetová si nakoniec druhé miesto neudržala, keď ju predbehla Hauserová. Dvadsaťsedemročná Rakúšanka tak vyšperkovala životnú sezónu ďalším striebrom na MS, prvé získala v mixe. Štvrtá bola Wiererová, piata Preussová a na šieste miesto sa posunula Vanessa Hinzová z Nemecka.

Záverečná položka sa vôbec nevydarila Paulíne Fialkovej, ktorá netrafila ani jeden terč a musela ísť na päť trestných okruhov. Z dvanásteho sa tak prepadla až na 41. miesto a do cieľa prišla so stratou 3:46,2 minúty.

Šampionát pokračuje v utorok (16. 2.) o 12.05 h vytrvalostnými pretekmi žien na 15 km.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport