Na hlavný obsah

Erdogan hovorí o zmene ústavy. Naposledy si ňou upevnil pozíciu

Prvé zmeny presadil v roku 2017.

Erdogan hovorí o zmene ústavy. Naposledy si ňou upevnil pozíciu
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok (1. 2.) naznačil možnú zmenu ústavy. Kritici vlády sa však obávajú, že prijatím novej ústavy by sa upevnila Erdoganova vedúca úloha v krajine.

Súčasnou ústavou, ktorá bola prijatá v referende dva roky po vojenskom prevrate, sa Turecko riadi od roku 1982. Erdogan pripomenul, že predchádzajúca ústava z roku 1961 vznikla za rovnakých podmienok. „Je jasné, že zdrojom problémov Turecka je to, že ústavy boli vždy písané pučistami,“ vyjadril sa v prejave odvysielanom v miestnej televízii po niekoľkohodinovom rokovaní vlády.

Návrh znenia novej ústavy podľa Erdogana začne jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja podrobnejšie riešiť až po rozhovoroch s koaličnými partnermi z ultranacionalistickej Strany národného hnutia. Turecký prezident zároveň dodal, že návrh musí byť vytvorený „transparentne“ a následne ho musia odsúhlasiť občania.

Erdogan (66) po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v roku 2017 presadil zmenu ústavy, na základe ktorej bola zrušená premiérska funkcia a väčšina právomocí sa preniesla do rúk prezidenta. O rok neskôr vyhral voľby a prezidentský úrad prebral na nasledujúcich päť rokov.

Ďalšie prezidentské voľby sa v Turecku majú konať v roku 2023. V prípade, že by Erdogan opätovne zvíťazil, prezidentom krajiny by bol do roku 2028.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet