Na hlavný obsah

Prezidentka si pri rozhodovaní o odvolaní Fikara počká na verdikt súdu

Gröhling s odvolacím návrhom nebol spokojný.

Prezidentka si pri rozhodovaní o odvolaní Fikara počká na verdikt súdu
Na snímke rektor STU Miroslav Fikar a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR, koláž: RTVS

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zatiaľ neodvolá rektora Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Miroslava Fikara. Právny zástupca rektora totiž podal správnu žalobu s návrhom na priznanie odkladného účinku rozhodnutia Akademického senátu STU. Čaputová z daného dôvodu počká na rozhodnutie súdu o priznaní odkladného účinku.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v rovnaký deň povedal, že s návrhom na odvolanie Fikara nie je spokojný, no nemá právomoc to zmeniť. Prezidentke zaslal list s výsledkami prieskumu rezortu školstva. „Zákon mi nedáva možnosť odmietnuť, nepodpísať rozhodnutie Akademického senátu STU. Umožňuje mi len preskúmať jednotlivé okolnosti, ktoré viedli k tomuto rozhodnutiu. My sme oficiálnou cestou kontaktovali STU, aby zodpovedala na množstvo otázok, ktoré sme mali, a tie boli zodpovedané,“ vysvetlil ešte pred finálnym rozhodnutím prezidentky.

Čaputová spomenutý list obdržala. „Po tom, ako je ministrom školstva podpísané rozhodnutie akademického senátu o odvolaní rektora, prezidentka v takýchto prípadoch nemá inú možnosť a, žiaľ, bude musieť pristúpiť k odvolaniu rektora,“ poznamenal v reakcii Strižinec ešte predtým, než právny zástupca rektora podal spomenutú žalobu.

Akademický senát STU schválil návrh na odvolanie rektora Fikara ešte v októbri 2020, ministerstvo školstva ho obdržalo 2. novembra, potom posudzovalo jeho zákonnosť a následne bol návrh posunutý prezidentke. Dôvodom odvolávania rektora boli údajné manažérske zlyhania a prílišná medializácia diania na univerzite. Pri hlasovaní o jeho odvolaní bolo platných 42 hlasov. Za návrh na odvolanie rektora hlasovalo 25, proti bolo 14 a zdržali sa traja senátori.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko