Na hlavný obsah

Francúzsky štát zlyhal v boji proti klimatickej zmene, rozhodol súd

Mimovládnym organizáciám zaplatí po symbolickom eure.

Francúzsky štát zlyhal v boji proti klimatickej zmene, rozhodol súd
Aktivisti environmentálnej organizácie Greenpeace vyvesili na Eiffelova vežu poster s nápisom "Sloboda, rovnosť, bratstvo". Foto: TASR/AP

Správny súd v Paríži v stredu (3. 2.) rozhodol, že francúzsky štát nesie zodpovednosť za svoju nedostatočnú aktivitu v boji proti klimatickej zmene. Štyrom mimovládnym organizáciám, ktoré sa naň obrátili, musí štát zaplatiť symbolické euro ako náhradu za ich morálnu ujmu, uviedol spravodajský portál France Info.

Podnet na súd podala štvorica organizácií – Greenpeace, Oxfam, Notre affaire a tous (Vec nás všetkých) a Fondation Nicolas Hulot (Nadácia Nicolasa Hulota). Stalo sa tak aj na základe petície nazvanej Prípad storočia, ktorú na internete podpísali dva milióny ľudí.

Iniciátori petície rozhodnutie parížskeho súdu uvítali. Označili ho za „prvé, historické víťazstvo pre klímu a významný pokrok vo francúzskom práve“. V tlačovej správe tiež konštatujú, že „tento rozsudok je víťazstvom pravdy“.

Správny súd v Paríži v stredu konštatoval, že nečinnosť štátu spôsobila ekologické škody, uviedol však, že bude trvať dva mesiace, kým rozhodne, či je nevyhnutné prinútiť vládu prezidenta Emmanuela Macrona, aby podnikla kroky na ďalšie znižovanie emisií.

Petíciu, ktorú v decembri 2018 spustili spomínané mimovládne organizácie, podpísali viac ako dva milióny ľudí, čo bol najvyšší počet podpisov pod petíciou v dejinách Francúzska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet