Na hlavný obsah

Heligónkovú akadémiu nezdolala ani pandémia. Dvaja nadšenci vyučujú online

Akadémiu založili minulý rok v obci Krasňany pri Žiline.

Heligónkovú akadémiu nezdolala ani pandémia. Dvaja nadšenci vyučujú online
Juraj Kvočka a Andrej Trnka vyučujú záujemcov o hru na heligónke už niekoľko týždňov online. Foto: archív Heligonkovej akadémie

Pandémia koronavírusu presunula mnohé aktivity na internet. A to aj také, ktoré si v tomto priestore bolo doteraz ťažké predstaviť. Príkladom je Heligónková akadémia, ktorá minulý rok vznikla v obci Krasňany pri Žiline. Jej zakladatelia nevnímajú aktuálne covidové obdobie ako tragédiu, ale ako novú výzvu. Ako odznelo vo vysielaní Rádia Regina Stred, už niekoľko týždňov vyučujú online.

Juraj Kvočka učí hrať na heligónke šesť rokov. Keďže počet záujemcov neustále rástol, oslovil jedného zo svojich šikovných žiakov a kamaráta Andreja Trnku, aby mu s výučbou pomohol. Heligónkovú akadémiu založili vlani v októbri. Po piatich mesiacoch fungovania už majú 80 žiakov. Najmladší má 6 rokov, najstarší 63. Aj to podľa Juraja Kvočku potvrdzuje ich heslo, že naučia hrať každého, kto má záujem.

„Nezáleží ani tak od veku ako od toho, či sa človek chce naučiť hrať,“ hovorí. Záujem o heligónku rastie každý rok. Juraj Kvočka to vysvetľuje krásou tohto čarovného nástroja, na ktorom sa dá zahrať takmer všetko.

Paradoxne, veľa nových záujemcov pribudlo aj počas aktuálnej pandémie, keď museli výučbu presunúť do online priestoru. „Samozrejme, že nám vyhovuje osobné stretnutie, ale keďže nás táto pandémia obmedzila, museli sme výučbu presunúť na internet. Nerobí nám to už problém, výhoda je, že môžeme učiť aj ľudí, ktorí sú zďaleka. Napríklad z Česka, z Bratislavy, z Košíc. Nemusia dochádzať, ide to aj na diaľku,“ prezrádza Andrej Trnka.

Ak to pandemická situácia dovolí, chceli by otvoriť ďalšie kurzy hry na heligónke nielen v Krasňanoch, ale aj v obci Mojš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny