Na hlavný obsah

Jedenkrát a dosť. Remišová predstavila zákon, ktorý má znížiť množstvo byrokracie

Prioritou je pre ňu digitalizácia životných udalostí.

Jedenkrát a dosť. Remišová predstavila zákon, ktorý má znížiť množstvo byrokracie
Na ilustračnej snímke podávanie tlačiva na daňovom úrade. Foto: TASR

Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí) predložila návrh novely, ktorá má znížiť byrokraciu. K takzvanému antibyrokratickému zákonu sa budú najskôr v pripomienkovom konaní vyjadrovať jednotlivé ministerstva, účinný by mohol byť koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka.

„Keď sme prichádzali do úradu, tak sme vraveli, že jeden z hlavných cieľov, aj v oblasti eurofondov aj v oblasti digitalizácie, je znižovať byrokraciu. Mali by sme vďaka tomu šetriť čas aj peniaze štátu, podnikateľov a fyzických osôb,“ vyhlásila v pondelok (8. 2.) Remišová.

Spomínaná novela predstavuje tretiu vlnu zjednodušovania a uplatňovania princípu jedenkrát a dosť. „To znamená, že ak už úrad má od občana nejaký dokument alebo nejaký údaj, nemôže si ho pýtať druhýkrát. O tom je tento princíp,“ vysvetlila Remišová. V tejto vlne sa má odstrániť povinnosť nosiť na úrady 19 výpisov, medzi nimi kópiu rodného, sobášneho či úmrtného listu, potvrdenie o pobyte, potvrdenie o pridelení IČO a ďalšie.

Úplnú digitalizáciu by chcela Remišová dosiahnuť do konca aktuálneho volebného obdobia. Považuje to za zdĺhavý proces, keďže ide o spoluprácu medzi jednotlivými ministerstvami. „Skutočná zmena postoja bude, keď budeme mať zdigitalizované životné situácie a ľudia nebudú musieť so sebou nosiť na úrady potvrdenia o údajoch, ktoré môžu byť v jednej centrálnej databáze,“ dodala s tým, že prioritou je takto zdigitalizovať narodenie dieťaťa, pri ktorej by si mohli len úrady medzi sebou vymeniť údaje a čerství rodičia by nemuseli absolvovať návštevy mnohých inštitúcií.

„Touto novelou by sa odstránili viac ako 4 milióny fyzických výpisov a konkrétne úspory pre občanov a podnikateľov by boli 40 miliónov eur,“ zhrnula vicepremiérka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko