Na hlavný obsah

Kamenický hovorí o nezvládaní krízy, Heger vyzdvihol, že covidový automat pripravila špička vedcov

Súčasný a exminister financií diskutovali na Jednotke.

Kamenický hovorí o nezvládaní krízy, Heger vyzdvihol, že covidový automat pripravila špička vedcov
Zľava hore podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet a exminister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a minister financií Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej politickej relácii O 5 minút 12. Foto: RTVS

Vláda mala mať na riešenie krízovej situácie plán, a nie robiť opatrenia podľa toho, ako sa premiér Igor Matovič (OĽANO) ráno zobudil. V relácii RTVS O 5 minút 12 na Jednotke to v nedeľu (7. 2.) vyhlásil podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet a bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Domnieva sa, že pandémiu vláda riešila iba testovaním, čo vlastne zvyšovalo mobilitu a covidový automat tu mal byť už dávno.

Súčasný šéf rezortu financií Eduard Heger (OĽANO) poukázal na to, že situácia sa po novembrovom celoplošnom testovaní zlepšovala, no o opačný trend sa postaral príchod agresívnejšej britskej mutácie koronavírusu. V tejto súvislosti vyzdvihol piatkové (5. 2.) prijatie covidového automatu. „Je veľká vec, že sa COVID automat spúšťa, pripravovala ho špička slovenskej vedy,“ povedal.

Kamenický kritizoval nízku pomoc ľuďom zasiahnutých koronakrízou. Poukázal na to, že sme v rámci Európy druhý s najslabšou pomocou hneď za Rumunskom. Minister financií na porovnanie uviedol, že štát vyčlenil o 35-krát väčšiu finančnú pomoc ľuďom ako v porovnaní s ekonomickou krízou v roku 2009.

Heger odmietol pochybnosti, že by sa financie pre jednotlivé časti plánu obnovy rozdeľovali podľa toho, ako dopadli voľby, respektíve toho, o aké ministerstvo v prípade konkrétnej časti ide. Upozornil, že Európska komisia ešte na konci minulého roku apelovala na členské štáty EÚ, aby v plánoch obnovy viac cielili na biodiverzitu. Vysvetlil, že z toho dôvodu sa v prípade slovenského plánu presmerovalo viac peňazí na zelenú ekonomiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika