Na hlavný obsah

Krajčí: Lockdown nezaberá, pacientov v nemocniciach pribúda

Možné je aj ďalšie sprísnenie zákazu vychádzania.

Krajčí: Lockdown nezaberá, pacientov v nemocniciach pribúda
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Foto: TASR

Pacientov je v nemocniciach čoraz viac, súčasný lockdown nezaberá. Pred rokovaním vlády to v pondelok (1. 2.) uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že je možné ďalšie sprísnenie zákazu vychádzania.

Situácia začína byť veľmi vážna napriek všetkým opatreniam, ktoré sme momentálne urobili. Uvidíme, ako nám zaberie testovanie, ktoré sme realizovali,“ povedal Krajčí a dodal, že v nemocniciach je k pondelku 3 653 pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň.

Sprísnenie zákazu vychádzania by si Krajčí vedel predstaviť vo forme SMS správ. „Ľudia pošlú správu vzhľadom na nejakú výnimku, ktorú budú požadovať a centrála im naspäť odošle SMS, ktorá im povolí porušiť zákaz vychádzania na určitý čas, ktorý budú potrebovať,“ priblížil Krajčí a dodal, že kontrolu bude vykonávať polícia. Po rokovaní vlády doplnil, že takáto forma je len jednou z možností a je to spôsob, aký dobre fungoval v Grécku. „Možností je ale viacero,“ poznamenal.

Ďalšie opatrenia prehodnotí pandemická komisia

Minister chce súčasnú epidemickú situáciu na Slovensku preberať s odborníkmi v utorok (2. 2.) na pandemickej komisii, témou má byť ďalší postup v opatreniach aj COVID automat. „Chcem, aby zajtra na pandemickej komisii diskutovali odborníci,“ vyhlásil s tým, že na zasadnutí komisie sú prítomní aj zástupcovia ministerstiev, ktorí môžu klásť otázky, konsenzus v prípade ďalšieho postupu by ale mali nájsť odborníci.

„Budem sa snažiť viesť to stretnutie tak, aby sme sa nedostali do nejakých zbytočných, nekonštruktívnych, neproduktívnych diskusií a výmen politických názorov,“ dodal Krajčí. Pandemická komisia je poradný orgán vlády a všetky návrhy pandemickej komisie musí vláda následne schváliť.

Minister zopakoval, že situácia je veľmi vážna a čaká na výsledky „preskrínovania“ pozitívnych vzoriek z PCR testov na prítomnosť britskej mutácie koronavírusu. „Mám prisľúbené, že dnes už tie testy sú, je podpísaná zmluva na ministerstve hospodárstva, na ktorú sme čakali. Tým pádom testy sa prevážajú do Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) a dnes, najneskôr zajtra, sa týmito testami budú vyhodnocovať všetky vzorky, ktoré prídu ako pozitívne do ÚVZ z celého Slovenska,“ informoval minister. Preskúmaním vzoriek získa ministerstvo prehľad o tom, do akej miery je v krajine rozšírení britský variant.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko