Na hlavný obsah

Kto nepodal daňové priznanie k miestnym daniam do konca januára, nedostane pokutu

Povinnosť si ale musí dodatočne splniť.

Kto nepodal daňové priznanie k miestnym daniam do konca januára, nedostane pokutu
Na ilustračnej snímke daňovníci vypĺňajú tlačivo k daňovému priznaniu na Daňovom úrade Košice. Foto: TASR

Daňovníci nedostanú pokutu za nepodanie daňového priznania a čiastkového daňového priznania k miestnym daniam na rok 2021, ak ho nepodali do konca januára tohto roka. Samospráva tak upustí od uloženia pokuty za nepodanie priznania k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje.

Podmienkou však bude, aby si daňovníci túto povinnosť splnili dodatočne, a to najneskôr do 15. marca tohto roka. Vyplýva to z nariadenia vlády o upustení od uloženia pokuty za nepodanie priznania k miestnym daniam a čiastkového priznania k miestnym daniam, ktoré v stredu (10. 2.) schválila vláda.

Ako uvádza rezort financií, prijatím nariadenia nebudú dotknuté žiadne mechanizmy ustanovené zákonom alebo všeobecne záväzným nariadením obce, ktoré sa týkajú vyrubenia dane alebo jej splatnosti.

Upúšťanie od sankcií umožnila novela

Parlament schválil koncom januára tohto roka novelu daňového poriadku, podľa ktorej vláda môže rozhodnúť o tom, že finančná správa a obce upustia od ukladania daňových sankcií. Kabinet dostal kompetenciu určiť podmienky nielen pre zánik daňového nedoplatku, ale aj podmienky, kedy možno upustiť od vyrubenia sankcie.

„Táto kompetencia umožní vláde operatívne reagovať a riešiť vzniknuté mimoriadne situácie. Uvedená úprava sa dá uplatniť na všetky druhy sankcií vo vzťahu ku všetkým daniam,“ uviedlo ministerstvo financií. Nariadenie, ktoré dostala vláda právomoc vydať, sa môže uplatniť aj na porušenia, ktoré nastali pred účinnosťou novely daňového poriadku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika