Na hlavný obsah

Ľuďom, ktorí prekonali COVID-19, by mohla stačiť jedna dávka vakcíny

Takýto postup už odporučil aj francúzsky úrad verejného zdravotníctva.

Ľuďom, ktorí prekonali COVID-19, by mohla stačiť jedna dávka vakcíny
Očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Ľudia, ktorí v minulosti prekonali nákazu koronavírusom, mali silnú imunitnú reakciu už po prvej dávke vakcíny spoločnosti Pfizer. Informuje o tom spravodajský portál The Jerusalem Post, podľa ktorého týmto zistením vedci otvorili debatu, či by na dostatočnú ochranu tejto skupiny obyvateľov nemohla stačiť len jedna dávka.

Výsledky štúdie izraelskej Bar-Ilan University a Ziv Medical Center publikovali vo štvrtok (11. 2.) v žurnále Eurosurveillance. Vedci pritom zistili, že 17 zamestnancov nemocnice, ktorí sa v období od jedného do desať mesiacov pred očkovaním infikovali koronavírusom, si po očkovaní vytvorili protilátky alebo sa u nich prejavila zvýšená hladina protilátok. A to bez ohľadu na to, či predtým v tele mali zistiteľné protilátky proti vírusu alebo nie.

„Toto zistenie môže krajinám pomôcť urobiť informované rozhodnutie o očkovacej politike,“ konštatoval v súvislosti so štúdiou Michael Edelstein z Bar-Ilan, ktorý viedol štúdiu. Otvára to podľa neho tiež debatu, či by nemohla stačiť jedna dávka vakcíny. Minimálne pre viac ako 100 miliónov ľudí na svete, ktorí sa už v minulosti vírusom nakazili.

„V niektorých krajinách to bude veľmi dôležitá otázka. V krajinách, kde nemajú dostatok vakcín, by mohli zaočkovať viac ľudí len jednou dávkou,“ pokračoval s tým, že nie je zástancom podávania jednej dávky ľuďom, ktorí koronavírus neprekonali.

Celkovo sa na štúdii zúčastnilo 514 zamestnancov Ziv, no väčšine z nich nákazu nediagnostikovali. Hladinu protilátok účastníkom zisťovali pred očkovaním aj po ňom.

Edelstein tiež zdôraznil, že to bola len malá, predbežná štúdia a na to, aby mohli vedci svoje zistenia definitívne potvrdiť, bude potrebný ďalší výskum. „Je príliš malá na to, aby priniesla definitívne odpovede, nastolila však zaujímavé otázky, ktoré musíme zodpovedať prostredníctvom väčších štúdií,“ skonštatoval.

Aby ľudia, ktorí už prekonali nákazu koronavírusom, boli očkovaní len jednou dávkou vakcíny, odporučil v piatok (12. 2.) francúzsky úrad verejného zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet