Na hlavný obsah

Mičovský neustúpi od myšlienky zavedenia redistributívnej platby

Malých farmárov štát podporí tak, že vezme veľkým.

Mičovský neustúpi od myšlienky zavedenia redistributívnej platby
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽANO). Foto: SITA/AP

Minister pôdohospodárstva SR Ján Mičovský (OĽANO) naďalej trvá na zavedení redistributívnej platby v rozsahu od jedného hektára do 28 hektárov, informoval v piatok (12. 2.). Zároveň dodal, že za zavedenie redistributívnej platby a jej dôsledky pre farmárov preberá plnú zodpovednosť.

Agrorezort chce pre všetkých žiadateľov s výmerou pôdy do 28 hektárov vybaviť dodatočnú platbu vo výške zhruba 150 eur na hektár. Išlo by o maximálnu čiastku, ktorú povoľuje legislatíva. Vyčleniť by sa na to malo z celého balíka priamych platieb 30 miliónov eur.

Laicky povedané, malých farmárov štát podporí tak, že vezme veľkým. „Ideme naplniť vládny program a ideme vidieku v tomto ťažkom období pomôcť. Redistributívnou platbou podporíme tisíce malých pôdohospodárov, ktorí boli doteraz v ústraní. Na prvých 28 hektárov dáme každému poľnohospodárovi navyše 150 eur na hektár. Je to malá omrvinka voči tomu, ako sa na nich kedysi zabúdalo,“ uviedol Mičovský.

Rezort pôdohospodárstva v duchu svojich kompetencií rozhodlo o presunutí 64 miliónov eur z podpory zo štátneho rozpočtu spolufinancovania na prvý pilier, pričom druhý pilier sa neoslabí. Prvý pilier bude podporený sumou 9,8 miliónov eur na podporu živočíšnej a rastlinnej výroby. Ďalších 19 miliónov eur pôjde na greening. „Peniaze presunieme najrýchlejším možným spôsobom. Opakujem však, že redistributívnou platbou z druhého piliera nevezmeme ani cent,“ dodal Mičovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika